22 martie, Ziua Mondială a Apei. 2,2 miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă. Cât de importantă este apa subterană

Ape subterane
Ape subterane
22 martie 2022, 15:21
  • Aproape toată apa dulce curgătoare din lume este apă subterană.
  • Aproximativ 40% din toată apa folosită în irigaţii provine din stratul acvifer.
  • Regiunile Asia și Pacific au cea mai scăzută cantitate de apă pe cap de locuitor din lume, iar utilizarea apelor subterane în regiune se estimează că va crește cu 30% până în 2050.
  • În America de Nord și Europa, nitrații și pesticidele reprezintă o mare amenințare pentru calitatea apei subterane: 20% din corpurile de apă subterană ale Uniunii Europene (UE) depășesc standardele UE privind calitatea bună a apei din cauza poluării agricole.

În 2022, se pune accentul pe apele subterane, o resursă invizibilă cu un impact vizibil peste tot

Apa subterană este apa din subteran, din acvifere, care sunt formațiuni geologice formate din roci, nisipuri și pietrișuri şi care dețin cantități substanțiale de apă. Apele subterane hrănesc izvoare, râurile, lacurile și zonele umede și se infiltrează în oceane.

Viața nu ar fi posibilă fără apele subterane. Cele mai multe zone aride ale lumii depind în totalitate de apele subterane.

Apele subterane furnizează o mare parte din apa pe care o folosim pentru băut, salubritate, producție de alimente și procese industriale.

De asemenea, este extrem de important pentru funcționarea sănătoasă a ecosistemelor, cum ar fi zonele umede și râurile.

Trebuie să le protejăm de supraexploatare – extragerea mai multă apă decât se poate aduna din ploaie și zăpadă – și de poluare.

Explorarea, protejarea și utilizarea durabilă a apelor subterane sunt esențiale pentru supraviețuirea și adaptarea la schimbările climatice și pentru satisfacerea nevoilor unei populații în creștere.

Ziua Mondială a Apei

Stabilită în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite asupra Mediului Înconjurator de la Rio de Janeiro din anul 1992, aduce în atenția opiniei publice problemele legate de necesitatea protejării cantitative şi calitative a apei şi subliniază rolul, îndatoririle şi responsabilitățile noastre în întreţinerea, valorificarea şi protejarea surselor de apă.

Astăzi, aproape jumătate din lucrătorii planetei, 1,5 miliarde de oameni, muncesc în diferite sectoare legate de apă și aproape toate locurile de muncă depind de apă și de cei care asigură livrarea acesteia în condiții de siguranță. Cu toate acestea, milioanelor de oameni care lucrează în domeniu nu le sunt recunoscute sau protejate drepturile.

Apa potoleşte setea şi protejează sănătatea. Apa este vitală pentru crearea de locuri de muncă și sprijinirea dezvoltării economice, sociale și umane.

În ciuda realizărilor ultimului deceniu, peste 700 de milioane de oameni nu au acces la surse sigure de apă potabilă şi peste 2 miliarde de persoane nu au acces la facilităţi privind salubritatea. De resursele de apă depinde funcţionarea ecosistemelor, iar circuitul apei este esenţial pentru realizarea gestionării durabile a apei.

Orice produs fabricat are nevoie de apă. De exemplu, pentru a produce o coală de hârtie, sunt necesari 10 litri de apă, iar pentru fabricarea a 500 grame de plastic e nevoie de 91 de litri de apă.

Apa este în strânsă legătură cu energia, dar şi cu alimentaţia. Un studiu ONU arăta că pentru a produce două fripturi este nevoie de 15.000 de litri de apă.

Apa nu este limitată de frontierele politice. 46% din suprafața globului este acoperită de bazine hidrografice transfrontaliere, iar cererea în domeniul legislaţiei internaţionale este tot mai stringentă.

 

 

 

Surse:

instalnews.ro

un.org

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite