22 Decembrie 1989, Ziua Libertăţii. Ziua în care dictatorul Nicolae Ceaușescu a fugit

22 decembrie 2018, 17:00

Printre revoluționarii prezenți la ceremoniile de la TVR s-a numărat și Gelu Voican Voiculescu, pe care acum 4 zile procurorii l-au pus sub acuzare în dosarul Revoluției.

  • Gelu Voican Voiculescu: Situația e absurdă și aberantă pentru că echivalează cu a da Revoluția în judecată. Or, revoluția e un act arbitrar, violent, care răstoarnă o ordine de drept existentă. Din acest punct de vedere e o acțiune anti statală. Și, de aici, confuzia cu lovitura de stat și care, sigur că da, în măsura în care nu reușește poate fi judecată și condamnată. Dar, întâmplător, noi am reușit.
  • Reporter: Totuși, au murit peste 1200 de oameni. Nu trebuie să răspundă cineva și pentru viețile acelor oameni?
  • Gelu Voican Voiculescu: Ba da, mai ales că 862 au murit după 22 Decembrie și ni se pun în sarcină. Dar se uită că, practic, noi nu am exercitat puterea până în 27 decembrie

Ion Iliescu a scris și el pe blog despre comemorarea eroilor. Fostul președinte a trimis câteva săgeți spre politicienii de la putere.

„Adevăratul omagiu, și manifestarea recunoștinței față de cei care au reușit să ne aducă libertatea după decenii de totalitarisme, este păstrarea democrației și a libertătii. Politicul trebuie să reziste tentației, autoritarismului, antecameră totalitarismului”- Ion Iliescu

Câteva zeci de revoluționari au participat la ceremoniile de la Troița de la intrarea în TVR și de la Monumentul Parașutiștilor.

Ziua de 22 Decembrie 1989 a fost una dintre cele mai importante zile ale Revoluției Române.

În jurul orei 9.00, ministrul Apărării de atunci, Vasile Milea, s-a sinucis. Bucureștenii au ieșit în număr foarte mare pe străzile orașului.

Imediat după ora 12.00, dictatorul Nicolae Ceasușescu a fugit din Capitală. El a decolat cu un elicopter de pe sediul fostului Comitet Central al PCR. Protestatarii au luat cu asalt sediul televiziunii de stat.

Ziua de 22 Decembrie a reprezentat și startul celei mai sângeroase perioade a Revoluției. Până pe 25, ziua în care a fost executat Ceaușescu, au murit peste 850 de oameni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite