22 decembrie 1989, ziua în care Ceaușescu a căzut. Noaptea de 22 spre 23 decembrie, începutul celei mai sângeroase perioade a Revoluției

La scurt timp după ce Nicolae Ceaușescu a fost informat că demonstrațiile de după discursul său au fost reprimate şi centrul Bucureştilor a fost eliberat, mii de muncitori au ieșit din nou pe străzi. În aceeași zi, dictatorul a fugit cu un elicopter, iar sediul TVR a fost ocupat de manifestanți.

 

22 Decembrie 2019, 12:16 (actualizat 22 Decembrie 2019, 17:29) Știrile TVR |
22 decembrie, începutul Revoluției Române în Cpitală
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Încă de la ora 7 dimineața, străzile din Capitală au fost pline de demonstranți. Grupuri mari de muncitori de la mai toate uzinele bucureștene au plecat spre centrul orașului. Nicolae Ceauşescu a anunțat sinuciderea generalului Vasile Milea, numindu-l trădător.

La ora 10.59, postul de radio a făcut publică instituirea, prin decret prezidenţial, a "stării de necesitate" pe întreg teritoriul României.

O oră mai tarziu, la 12.09, Elena și Nicolae Ceaușescu au fugit cu un elicopter care a decolat de pe clădirea Comitetului Central al PCR.

În jurul prânzului, mii de demonstranți s-au strâns în curtea TVR. Mircea Dinescu și Ion Caramitru au fost printre cei care au anunțat românii că dictatura a căzut

În Studioul 4 a apărut și Ion Iliescu, cel care avea să fie primul președinte de după Revoluție. Televiziunea a trasnsmis în direct tot ce s-a întâmplat în decembrie 1989. Din studiourile ei însă s-au transmis foarte multe zvonuri, știri false.

Elena și Nicolae Ceaușescu au fost fugari timp de aproape 6 ore și jumatate.

Pe 22 decembrie 1989, la 18.35, cei doi au fost arestați de revoluționari în Târgoviște, la sediul județean de miliție.

Noaptea de 22 spre 23 decembrie a fost începutul celei mai sângeroase perioade a Revoluției. A început să se tragă în mai multe locuri din Bucureşti, înregistrându-se victime în rândul militarilor care trecuseră de partea poporului, dar și în rândul civililor.

Sediul Televiziunii a fost atacat şi pentru puţin timp emisia a fost oprită.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 2°C 4°C
CONSTANTA 4°C 5°C
CRAIOVA 7°C 8°C
BRASOV 0°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI