22 aprilie, Ziua Planetei Pământ. Când Mama-Pământ ne trimite un mesaj. Google celebrează Terra printr-un doodle special

22 aprilie 2021, 07:57

Planeta pierde 4,7 milioane de hectare de păduri în fiecare an – o suprafață mai mare decât Danemarca.

Un ecosistem sănătos ne ajută să ne protejăm de boli. Diversitatea biologică face dificilă răspândirea rapidă a agenților patogeni.

Se estimează că aproximativ un milion de specii de animale și plante sunt acum amenințate cu dispariția.

Când Mama-Pământ ne trimite un mesaj

Natura suferă! Oceanele sunt pline de plastic și devin mai acide. Căldura extremă, incendiile și inundațiile, precum și un sezon record de uragane din Atlantic, au afectat milioane de oameni. Acum ne confruntăm cu COVID-19, o legătură între sănătatea noastră și sănătatea ecosistemului nostru.

Schimbările climatice, modificările făcute de om în natură, precum și infracțiunile care perturbă biodiversitatea, cum ar fi defrișările, schimbarea modului în care sunt utilizate terenurile, creșterea comerțului ilegal cu animale sălbatice, pot duce indirect la transmiterea bolilor infecțioase de la animale la oameni (boli zoonotice) precum COVID-19.

(w500) Ziua PÄmÃ

Ecosistemele susțin toată viața pe Pământ. Cu cât ecosistemele noastre sunt mai sănătoase, cu atât este mai sănătoasă planeta și oamenii săi. Restaurarea ecosistemelor noastre deteriorate va contribui la eliminarea sărăciei, la combaterea schimbărilor climatice și la prevenirea dispariției în masă. Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor, care va fi lansat oficial odată cu Ziua Mondială a Mediului 2021 (5 iunie), ne va ajuta să oprim degradarea ecosistemelor de pe fiecare continent și din fiecare ocean. Dar vom reuși doar dacă toată lumea își asumă un rol.

Importanța biodiversității pentru oameni

Pandemia de coronavirus reprezintă un risc imens pentru sănătatea publică, pentru economia globală, dar și pentru diversitatea biologică. Cu toate acestea, biodiversitatea poate face parte din soluție, deoarece diversitatea de specii ar putea îngreuna răspândirea rapidă a agenților patogeni.

Există o îngrijorare din ce în ce mai mare în legătură cu consecințele schimbării și pierderii biodiversității asupra sănătății.

(w500) Ziua PÄmÃ

Schimbările biodiversității au efect asupra funcționării ecosistemelor, iar schimbările majore ale ecosistemelor au impact asupra bunurilor și serviciilor.

Legăturile clare între sănătate și biodiversitate se văd când vine vorba de nutriție, cercetare în medicină sau medicină tradițională, boli infecțioase noi apărute și perturbări în distribuția plantelor, a patogenilor, animalelor și chiar a așezărilor umane, multe dintre ele afectate de climă.

În ciuda eforturilor continue, biodiversitatea se deteriorează la nivel mondial, la un nivel fără precedent în istoria omenirii. Se estimează că aproximativ un milion de specii de animale și plante sunt acum amenințate cu dispariția.

Având această imagine de ansamblu și scenariul coronavirusului, prioritatea noastră imediată este de a preveni răspândirea COVID-19, dar pe termen lung, este important să abordăm pierderea habitatului și a biodiversității.

Suntem în această luptă împreună cu Mama noastră Pământ.

Tema Zilei Pământului în 2021 este Restore Our Earth

Și se concentrează pe procesele naturale, pe tehnologiile ecologice emergente și pe gândirea inovatoare care poate restabili ecosistemele lumii. Depinde de fiecare dintre noi să ne restaurăm Pământul nu doar pentru că ne pasă de naturală, ci pentru că trăim în mijlocul ei. Cu toții avem nevoie de un Pământ sănătos pentru a ne păstra locurile de muncă, mijloacele de trai, sănătatea și fericirea. O planetă sănătoasă nu este o opțiune – este o necesitate.

Peste 1 miliard de oameni din 192 de țări participă la activitățile de Ziua Pământului în fiecare an.

(w500) Ziua PÄmÃ

Fiecare persoană are un rol de jucat în protejarea mediului, indiferent de profesia sa. A deveni conștienți de mediu înseamnă schimbarea comportamentelor noastre zilnice la fiecare nivel – individual, la nivelul familiei, la nivel comunitar. Acesta este motivul pentru care spiritul civic este atât de important pentru protejarea pământului. Fiecare persoană are posibilitatea de a deveni mai conștientă și mai responsabilă pentru comportamentele și obiceiurile sale.

În cele din urmă, casele noastre și familiile noastre sunt puncte de plecare esențiale pentru protejarea pământului și a oceanului. Trebuie doar să ne gândim unde ajunge gunoiul nostru, cum folosim energia și cum folosim apa în propriile case. Criza climatică se va schimba în cele din urmă în propriile noastre case dacă ne gândim la obiceiurile noastre zilnice.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite