21 septembrie, Ziua Internațională a Păcii. António Guterres: În aceste zile marcate de distanțarea socială, trebuie să rămânem împreună pentru pace

Anul acesta, este mai clar ca niciodată că nu suntem dușmani între noi. Mai degrabă, inamicul nostru comun este un virus neoboșit care ne amenință sănătatea, securitatea și modul de viață. COVID-19 ne-a afectat întreaga lue și ne-a amintit că ceea ce se întâmplă într-o parte a planetei poate avea impact asupra oamenilor de pretutindeni.

21 Septembrie 2020, 15:32 | Magda Manea |
Lumea este însetată de pace şi sunt necesari constructorii de punţi - Papa Francisc
Lumea este însetată de pace şi sunt necesari constructorii de punţi - Papa Francisc
Ziua Internațională a Păcii 2020

În martie, secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut tuturor părților aflate în diferite conflicte să depună armele și să se concentreze asupra luptei împotriva acestei pandemii fără precedent.

Deși mesajul este destinat armatelor, solidaritatea și cooperarea transfrontalieră sunt necesare și în această luptă împotriva celei mai grave crize de sănătate din vremurile noastre.

Pentru a marca cea de-a 75-a aniversare, ONU a invitat milioane de oameni din întreaga lume să se alăture UN75.

În timp ce ne străduim să învingem COVID-19, vocea ta este mai importantă ca niciodată. În aceste momente dificile de distanțare fizică, această Ziua Internațională a Păcii va fi dedicată promovării dialogului și colectării ideilor. Lumea estr invitată să se unească și să împărtășească gânduri despre cum să reziste acestei furtuni, să ne vindece planeta și să o schimbe în bine. Chiar dacă este posibil să nu putem sta unul lângă celălalt, totuși putem visa împreună.

Tema 2020 pentru Ziua Internațională a Păcii este „Shaping Peace Together”. Sărbătoriți ziua răspândind compasiune, bunătate și speranță în fața pandemiei. Stați împreună cu ONU împotriva încercărilor de a utiliza virusul pentru a promova discriminarea sau ura. Alătură-te nouă, astfel încât să putem modela pacea împreună.

Ziua Internațională a Păcii

În 1981, printr-o rezoluție emisă de Adunarea Generală a Națiunilor Unite s-a stabilit celebrarea Zilei Internaționale a Păcii în fiecare a treia zi de marți din luna septembrie, astfel încât aceasta să coincidă cu deschiderea sesiunilor anuale ale Adunării Generale ONU.

În 2001, printr-o nouă rezoluție adoptată de statele membre ale Adunării Generale a Națiunilor Unite a fost fixată data de 21 septembrie pentru sărbătorirea anuală a Zilei Internaționale a Păcii.

Cinci ani mai târziu, această zi a căpătat o nouă însemnătate – o zi în care incetează conflictele armate, focurile şi violenţa timp de 24 de ore.

“Pacea este misiunea supremă a Naţiunilor Unite. Este baza existenţei noastre. Esenţa identităţii noastre. Cauza care însufleţeşte tot ceea ce facem”

Ziua Internaţională a Păcii, este o zi în care noi ne reafirmăm dedicarea faţă de această căutare. Este destinată să fie o zi de încetare a focului, când toate ţările şi oamenii opresc ostilităţile pentru întreaga zi.

(w400) Ziua Inter

Şi este o zi în care oamenii din jurul lumii acordă un minut de tăcere la prânz, la ora 12, ora locală. Douăzeci şi patru de ore nu sunt un timp lung.

Dar este…îndeajuns de lung spre a privi dincolo de baricade sau prin sârma ghimpată, spre a vedea dacă există altă cale.”

Câte se pot întâmpla în 24 de ore:

• victimele şi refugiaţii din zonele de conflict pot primi alimente şi medicamente;

• milioane de copii din zonele de conflict pot fi vaccinaţi;

• victimele şi refugiaţii pot fi mutaţi în afara zonelor de conflict;

• un moment de linişte este un timp în care cei care luptă s-ar putea gândi la acţiunile lor şi la victimele pe care le lasă în urmă;

• milioane de oameni militează pentru acelaşi lucru.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 0°C 2°C
IASI -3°C -3°C
CLUJ -6°C -6°C
CONSTANTA -1°C -2°C
CRAIOVA 0°C 2°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI