21 septembrie, Ziua Internațională a Păcii. Trebuie să facem pace unul cu celălalt! Trebuie să facem pace cu natura!

În fiecare an, pe 21 septembrie, pacea este celebrată în întreaga lume. Aunarea Generală a ONU dedică această zi consolidării idealurilor de pace, prin respectarea a 24 de ore de non-violență și încetare a focului.

13 Septembrie 2021, 11:58 (actualizat 21 Septembrie 2021, 09:10) | Magda Manea |
Ziua Internațională a Păcii
Ziua Internațională a Păcii
Ziua Internaţională a Păcii

Câte se pot întâmpla în 24 de ore:

• victimele şi refugiaţii din zonele de conflict pot primi alimente şi medicamente;

• milioane de copii din zonele de conflict pot fi vaccinaţi;

• victimele şi refugiaţii pot fi mutaţi în afara zonelor de conflict;

• un moment de linişte este un timp în care cei care luptă s-ar putea gândi la acţiunile lor şi la victimele pe care le lasă în urmă;

• milioane de oameni militează pentru acelaşi lucru.

În 2021, pe măsură ce începem să ne vindecăm de pandemia COVID-19, suntem încurajaţi să ne gândim creativ și colectiv la modul în care îi putem ajuta pe toți să-şi revină, cum să construim rezistența și cum să ne transformăm lumea într-una egală, dreaptă, echitabilă, incluzivă, durabilă și mai sănătoasă.

Pandemia a lovit cel mai greu grupurile defavorizate și marginalizate.

Până în aprilie 2021, peste 687 de milioane de doze de vaccin COVID-19 au fost administrate la nivel global, dar peste 100 de țări nu au primit încă prima doză.

Persoanele prinse în conflicte sunt deosebit de vulnerabile în ceea ce privește lipsa accesului la asistență medicală.

În conformitate cu apelul Secretarului General pentru o încetare a focului globală în martie anul trecut, în februarie 2021, Consiliul de Securitate a adoptat în unanimitate o rezoluție prin care solicita statelor membre să sprijine o „pauză umanitară susținută” în conflictele locale. Încetarea focului la nivel mondial trebuie continuată pentru a se asigura că persoanele prinse în conflict au acces la vaccinări și tratamente pentru salvarea vieții.

Pandemia a fost însoțită de o creștere a stigmatizării, a discriminării și a urii, care a costat multe vieți. Virusul atacă peste tot, fără să-i pese unde suntem sau în ce credem. În confruntarea cu acest dușman comun trebuie să ne reamintim că nu suntem dușmani. Pentru a ne putea recupera după pandemie, trebuie să facem pace unul cu celălalt.

(w400) Ziua Inter

Și trebuie să facem pace cu natura. În ciuda restricțiilor de călătorie și a impasului economic, schimbările climatice nu fac pauză. Avem nevoie de o economie globală ecologică și durabilă, care să producă locuri de muncă, să reducă emisiile și să dezvolte rezistența la impacturile climatice.

Tema 2021 pentru Ziua Internațională a Păcii este „Recuperare mai bună pentru o lume echitabilă și durabilă”.

Clopotul pentru pace

Clopotul United Peace a fost realizat din monede donate de copiii din întreaga lume, cu excepția Africii. Clopotul s-a lansat pentru a inaugura Ziua Păcii la sediul ONU din New York City. Sunetul clopotului acționează ca un memento al costului ridicat al războiului, în timp ce liniile clopotului au cuvinte care pledează pentru pace. Acestea sunt: “Păstrați pacea absolută a lumii”.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, și președintele celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Abdulla Shahid, vor sărbători Ziua Internațională a Păcii (21 septembrie) în Grădina Păcii, la sediul Organizației Națiunilor Unite, sunând la Clopotul Păcii și observând un minut a tăcerii. Ceremonia va fi, de asemenea, participată de S.E. Domnul Ishikane Kimihiro, Reprezentant permanent al Japoniei.

În 1 ianuarie este sărbătorită Ziua Mondială a Păcii, inițiată de Papa Paul al VI-lea şi proclamată de Vatican la 8 decembrie 1967.

În primul său mesaj, Papa Paul al VI-lea a transmis lumii că ''Pacea este singura cale adevărată a progresului societății umane — și nu tensiunile provocate de naționalisme ambițioase, nici cuceririle prin violență, nici represiunile care servesc drept pilon principal pentru un ordin civil fals".

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI