21 septembrie, Ziua Internațională a Păcii. Pune capăt rasismului. Construieşte pacea

Ziua Internaţională a Păcii
Ziua Internaţională a Păcii
21 septembrie 2022, 07:07

Dar pacea nu se obţine doar prin depunerea armelor. Este nevoie de construirea unor societăți în care toți oamenii să poată prospera. Implică crearea unei lumi în care oamenii sunt tratați în mod egal, indiferent de rasă.

După cum a spus secretarul general António Guterres:

„Rasismul continuă să otrăvească instituțiile, structurile sociale și viața de zi cu zi în fiecare societate. El continuă să fie un factor de inegalitate. Și continuă să priveze oamenii de drepturile lor fundamentale. Acesta destabilizează societățile, subminează democrațiile, erodează legitimitatea guvernelor și… legăturile dintre rasism și inegalitatea de gen sunt inconfundabile.”

Pe măsură ce conflictele continuă să izbucnească pe tot globul, determinând oamenii să fugă, la frontiere, asistăm la discriminarea bazată pe rasă. Pe măsură ce COVID-19 continuă să ne atace comunitățile, vedem cum anumite grupuri au fost lovite mult mai puternic decât altele. Pe măsură ce economiile suferă, vedem ură și violență îndreptate împotriva minorităților.

Cu toții avem un rol de jucat în promovarea păcii. Iar combaterea rasismului este o modalitate crucială de a contribui.

Putem depune eforturi pentru a desființa structurile care înrădăcinează rasismul în mijlocul nostru. Putem sprijini mișcările pentru egalitate și drepturile omului de pretutindeni. Putem să ne exprimăm împotriva discursului instigator la ură – atât offline, cât și online. Putem promova antirasismul prin educație și justiție reparatorie.

Tema din 2022 pentru Ziua internațională a păcii este „Pune capăt rasismului. Construiește pacea”.

Clopotul pentru pace

Clopotul United Peace a fost realizat din monede donate de copiii din întreaga lume, cu excepția Africii. Clopotul s-a lansat pentru a inaugura Ziua Păcii la sediul ONU din New York City. Sunetul clopotului acționează ca un memento al costului ridicat al războiului, în timp ce liniile clopotului au cuvinte care pledează pentru pace. Acestea sunt: “Păstrați pacea absolută a lumii”.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, și președintele celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Abdulla Shahid, vor sărbători Ziua Internațională a Păcii (21 septembrie) în Grădina Păcii, la sediul Organizației Națiunilor Unite, sunând la Clopotul Păcii și observând un minut a tăcerii. Ceremonia va fi, de asemenea, participată de S.E. Domnul Ishikane Kimihiro, Reprezentant permanent al Japoniei.

În 1 ianuarie este sărbătorită Ziua Mondială a Păcii, inițiată de Papa Paul al VI-lea şi proclamată de Vatican la 8 decembrie 1967.

În primul său mesaj, Papa Paul al VI-lea a transmis lumii că ”Pacea este singura cale adevărată a progresului societății umane — și nu tensiunile provocate de naționalisme ambițioase, nici cuceririle prin violență, nici represiunile care servesc drept pilon principal pentru un ordin civil fals”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite