21 martie, Ziua Mondială a Poeziei. Nichita Stănescu: A confunda materialul cu sensul materialului este un lucru foarte la îndemână și foarte păgubitor

Poezia este pilonul tradiției orale, iar de-a lungul secolelor a demonstrat că poate comunica valorile diverselor culturi. Cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, UNESCO recunoaște capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minții umane.

21 Martie 2021, 08:18 (actualizat 21 Martie 2021, 14:35) | Magda Manea |
Poezie pe asfalt
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Unul dintre obiectivele principale ale Zilei este de a sprijini diversitatea lingvistică prin exprimarea poetică și de a oferi limbilor pe cale de dispariție posibilitatea de a fi auzite în comunitățile lor.

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Poeziei este, de asemenea, menită să încurajeze revenirea la tradiția orală a recitalurilor de poezie, să promoveze predarea poeziei, să restabilească un dialog între poezie și celelalte arte precum teatrul, dansul, muzica și pictura, să susțină micii editori, să creează o imagine atractivă a poeziei în mass-media, astfel încât arta poeziei să nu mai fie considerată o formă de artă învechită, ci una care să permită societății în ansamblu să-și recapete și să își afirme identitatea.

Istoria Zilei Mondiale a Poeziei

În 1999, UNESCO a declarat 21 Martie drept Ziua Internațională a Poeziei. A fost o recunoaștere a contribuţiei pe care au adus-o patrimoniului cultural poeţii şi scriitori din întreaga lume.

Ziua Mondială a Poeziei onorează poeții, reînvie practica recitalurilor de poezie și promovează poezia ca formă de artă care unește oamenii. Studiind generații și generații de poeți, vedem că poezia lor poate da o perspectivă asupra ideilor și sentimentelor din acea vreme.

Participând, de asemenea, la recitaluri de poezie, oamenii își pot experima, prin limba pe care o vorbesc, sentimentele și emoțiile.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 14°C
IASI 10°C 13°C
CLUJ 8°C 8°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 6°C 11°C
BRASOV 10°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI