21 mai, Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare. Impactul pandemiei asupra sectorului cultural

21 mai 2021, 07:46

Criza riscă să adâncească inegalitățile și să facă comunitățile vulnerabile. În plus, industriile creative și culturale (CCI) contribuie cu 2.250 miliarde USD la economia globală (3% din PIB) și reprezintă 29,5 milioane de locuri de muncă în întreaga lume.

Protejarea diversității expresiei culturale este mai importantă ca niciodată

Pandemia COVID-19 a dezvăluit și amplificat volatilitatea preexistentă a industriei creative. Datorită naturii complexe a activității lor, profesioniștii din domeniul culturii sunt deosebit de afectați, iar măsurile din întreaga lume au un impact direct asupra întregului lanț valoric creativ.

UNESCO a lansat o pagină care își propune să servească drept referință pentru cei care doresc să se inspire din cele mai bune practici în găsirea răspunsurilor adaptate contextului național. UNESCO a lansat și „Culture & COVID-19: Impact and Response Tracker” pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra situației care evoluează rapid.

În noua sa publicație Culture in crisis: Policy guide for a resilient creative sector, UNESCO oferă îndrumare factorilor de decizie cu privire la modul de abordare eficientă a culturii în planurile de redresare COVID-19, oferă sfaturi practice și măsuri cu privire la modul de satisfacere a celor mai presante nevoi ale artiștilor și profesioniștilor culturali. Aceste măsuri contribuie, de asemenea, la schimbări structurale pe termen lung către industrii creative mai rezistente.

(w380) Culture in

Ca parte a campaniei sale #ShareOurHeritage, UNESCO promovează accesul la cultură – de la proprietățile Patrimoniului Mondial la practicile de patrimoniu viu. Cu sprijinul Google Arts & Culture, UNESCO a lansat o expoziție interactivă online cu Patrimoniul Mondial din întreaga lume.

De ce contează diversitatea culturală?

Trei sferturi din conflictele majore ale lumii au o dimensiune culturală. Reducerea decalajului dintre culturi este urgentă și necesară pentru pace, stabilitate și dezvoltare.

Diversitatea culturală este o forță motrice a dezvoltării, nu numai în ceea ce privește creșterea economică, ci și ca mijloc de a duce o viață intelectuală, emoțională, morală și spirituală mai satisfăcătoare. Acest lucru este surprins în convențiile culturale, care oferă o bază solidă pentru promovarea diversității culturale. Diversitatea culturală este astfel un atu indispensabil pentru reducerea sărăciei și realizarea dezvoltării durabile.

(w500) Diversitat

În același timp, acceptarea și recunoașterea diversității culturale – în special prin utilizarea inovatoare a mass-media și a tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) – sunt favorabile dialogului între civilizații și culturi, respect și înțelegere reciprocă.

Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare

În 2001, UNESCO a adoptat Declarația universală privind diversitatea culturală. și în decembrie 2002, Adunarea Generală a ONU, în rezoluția sa 57/249, a declarat 21 mai Ziua Mondială a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare, iar în 2015, a doua Comisie a Adunării Generale a ONU a adoptat în unanimitate rezoluția privind cultura și dezvoltarea durabilă, recunoscând contribuția culturii la cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile, recunoscând în continuare diversitatea naturală și culturală a lumii și recunoscând că culturile și civilizațiile pot contribui și facilita dezvoltarea durabilă.

Ziua ne oferă ocazia de a aprofunda valorile diversității culturale și de a avansa în cele patru obiective ale Convenției UNESCO privind protecția și promovarea diversității expresiilor culturale adoptată la 20 octombrie 2005:

  • Sprijinirea sistemelor durabile pentru cultură
  • Realizarea unui flux echilibrat de bunuri și servicii culturale și creșterea mobilității artiștilor și a profesioniștilor
  • Integrarea culturii în cadrul dezvoltării durabile
  • Promovarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite