21 decembrie 1989 - începutul Revoluției în Capitală. Mitingul organizat de Nicolae Ceaușescu s-a transformat într-unul împotriva dictaturii

21 decembrie 1989 este ziua în care, în urmă cu 31 de ani,  începea Revoluția în Capitală. Un miting care ar fi trebuit să înfiereze evenimentele de la Timișoara s-a transformat într-unul împotriva regimului. Și așa a început sfârșitul dictaturii.

21 Decembrie 2020, 08:06 (actualizat 21 Decembrie 2020, 08:55) |
Revolutia 1989
Revolutia 1989
21 decembrie 1989. Revoluție
Revolutia 1989

România a fost singura ţară fost comunistă în care trecerea de la totalitarism la democraţie s-a făcut în 1989 prin violenţă şi în care conducătorii comuniști au fost executaţi. Între 16 şi 20 decembrie 1989 a avut loc  "Revoluţie de la Timişoara", iar 21 decembrie este considerată prima zi a Revoluţiei în Bucureşti. Atunci, demonstranţii s-au adunat în apropierea Hotelului Intercontinental din Piaţa Universităţii şi au ridicat o baricadă în faţa dispozitivului de intervenţie.

La 20/21 decembrie 1989, Comitetul Municipal al Partidului Comunist Român (PCR) decide organizarea, în Piaţa Republicii (Piaţa Palatului) din faţa sediului Comitetului Central al PCR, a unui mare "miting popular" care să condamne "acţiunile huliganice" de la Timişoara. Nicolae Ceauşescu propune în şedinţa de partid mărirea unor retribuţii şi ajutoare sociale, se arată în volumul "România. Date şi fapte. 20 (1989-2009)".

În jurul orei 12.00, începea în Piaţa Republicii marele miting. Participanţilor le-au fost distribuite un număr impresionant de pancarte cu sloganuri prin care erau condamnate manifestaţiile de la Timişoara şi se exprima solidaritatea cu conducerea de partid şi de stat, în frunte cu Nicolae Ceauşescu.

(w500) 21 decembr

Desfăşurarea mitingului a fost transmisă în direct la radio şi televiziune, în timp ce de la balconul Comitetului Central al PCR Nicolae Ceauşescu începea un discurs despre realizările "societăţii socialiste multilateral dezvoltate" şi despre binefacerile regimului comunist. Discursul a fost întrerupt de huiduieli şi fluierături ale grupurilor de protestatari. S-a creat panică, iar cea mai mare parte a manifestanţilor s-a dispersat în piaţă.

Elena Ceauşescu făcea  încercări disperate de a-i linişti pe participanţi. Panica s-a generalizat, Nicolae Ceauşescu a părăsit balconul de la care vorbea, iar transmisia de la radio şi televiziune s-a întrerupt.

După câteva momente, Nicolae Ceauşescu a reapărut în balconul Comitetului Central şi şi-a reluat cuvântarea. S-au reluat şi transmisiile de televiziune şi radio. Într-un act de disperare, Ceauşescu a început să promită "măsuri de creştere a nivelului de trai", între care majorarea retribuţiei minime cu 200 lei pe lună şi a alocaţiei pentru copii cu 30 şi 50 lei în raport cu numărul de copii şi venituri.

(w500) Revolutia

Pentru prima dată în 24 de ani de când era la conducerea partidului, Ceauşescu a fost  huiduit în timpul unui discurs.

Mitingul s-a spart, iar pe străzile din jur, mii de oameni au manifestat pentru democraţie şi împotriva dictaturii. Au scandat "Democraţie!", "Libertate!", "Ieri în Timişoara, azi în toată ţara!", "Jos Ceauşescu!". La ora 14.00, în centrul oraşului au apărut primele blindate şi autoamfibii.

În cursul serii, demonstranţii, majoritatea tineri, s-au adunat în apropierea Hotelului Intercontinental din Piaţa Universităţii, unde au ridicat o baricadă în faţa dispozitivului de intervenţie.

Forţele de ordine au primit ordinul să "cureţe zona". În cursul nopţii, s-a tras asupra demonstranţilor de la "Intercontinental" şi din Piaţa Universităţii. Foarte mulți oameni au fost împușcați, înjunghiați sau striviți de TAB-uri.

Măcelul a continuat până la ora 3.00 dimineața, când salubritatea și pompierii au fost chemați să spele sângele de pe străzi. În acea noapte, în jur de 50 de oameni au fost omorâți, 500 au fost răniți, iar alți 1000 au fost reținuți și duși la Jilava.

La Braşov, câteva zeci de mii de oameni s-au adunat  în faţa Comitetului Judeţean al PCR, iar la Sibiu, unde prim-secretar al organizaţiei judeţene a partidului era Nicu Ceauşescu, fiul lui Nicolae Ceauşescu, ies în stradă câteva mii de manifestanţi.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 18°C
IASI 15°C 16°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 14°C 16°C
BRASOV 11°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI