21 de morți şi 25 de răniți în atacul de la Merefa, regiunea Harkov. 10 persoane sunt în stare critică. Uniunea Europeană denunţă ”crimele de război” comise de Rusia în Ucraina

17 martie 2022, 06:26 (actualizat 4 decembrie 2023, 19:55)

La Kiev bucăţi dintr-o rachetă rusească au lovit un bloc de apartamente. O persoană a murit iar alte trei au fost rănite. Ruşii au distrus de asemenea şi o piaţă din Harkov. Cel puţin trei persoane şi-au pierdut viaţa acolo. Pe front ruşii pierd teren. Batalionul ucrainean Azov al Gărzii naţionale a dat publicităţii imagini din dronă în care se poate vedea cum un tanc rus este distrus la intrarea în Mariupol. Primarul oraşului, răpit de ruşi, a fost eliberat şi a vorbit la telefon cu preşedintele Zelenski. Preşedintele ucrainean şi-a continuat seria de discursuri în parlamentele lumii cu o intervenţie în Budestag, unde a făcut apel la ajutor imediat.Se aşteaptă în continuare o soluţie diplomatică la conflict. Ministrul turc de externe s-a deplasat la Moscova şi Kiev pentru a facilita o încheiere cât mai rapida a ostilităţilor. Oamenii continuă să fugă din Ucraina. Gara din Odesa a fost luată cu asalt de locuitori ai oraşului vecin, Mikolaiv, aflat sub asaltul armatei ruse.

ACTUALIZARE 23.30 Peste 320 de mii de cetățeni ucraineni s-au întors în țară să lupte, de la invazia Rusiei în Ucraina, spun oficiali de la frontieră citați de CNN.

ACTUALIZARE 23.20 Rusia a renunţat să ţină vineri un vot în Consiliul de Securitate al ONU asupra unei rezoluţii legate de războiul din Ucraina. Hotărârea a fost luată în urma lipsei de sprijin din partea celor mai apropiaţi aliaţi ai săi, au indicat pentru AFP surse diplomatice.

ACTUALIZARE 22.45 Camera Reprezentanţilor A SUA a votat joi pentru a revoca statutul comercial al Rusiei şi Belarusului ca răspuns la invadarea Ucrainei. Se deschide astfel calea tarifelor vamale punitive.

ACTUALIZARE 21.30 „UE condamnă în termenii cei mai fermi forţele armate ruse şi pe conducătorii acestora care continuă să ţintească populaţia civilă şi infrastructuri civile ucrainene”, menţionează şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-un comunicat.

ACTUALIZARE 20.45 Ministrul slovac al apărării a anunțat joi că ţara sa este dispusă să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană S-300, de fabricaţie sovietică, dacă aliaţii din NATO le găsesc un înlocuitor, relatează Reuters. Secretarul de stat american, Lloyd Austin, prezent joi la Bratislava le-a declarat jurnaliştilor că nu are nimic de anunţat în această privinţă.

ACTUALIZARE 20.30 Șeful Administrației Regionale de Stat din Lugansk, Serghei Gaidai, arată consecințele bombardării unei clădiri rezidențiale din Severodonețk de către armata rusă. El susține că în clădire era un adăpost pentru mamele cu copii.

The head of the #Lugansk Regional State Administration, Sergei Gaidai, showed the consequences of the shelling of a residential building in Severodonetsk by the #Russian military.

He claims that the building was a shelter for mothers with children. pic.twitter.com/NV8StgQFAN— NEXTA (@nexta_tv) March 17, 2022

ACTUALIZARE 20.14 Departamentul de Stat al SUA a confirmat decesul unui cetăţean american în Cernihiv. „Din respect față de familie în această perioadă dificilă, nu avem alte comentarii”, a adăugat un purtător de cuvânt.

ACTUALIZARE 19.30 Un copil de doi ani a fost ucis şi 4 persoane au fost rănite într-un atac al artilerie ruse în Novi Petrivtsi, regiunea Kiev. O clădire cu mai multe etaje a fost distrusă și mai multe case au fost deteriorate, a informat poliția din regiunea Kiev.

Two-year-old killed, 4 people injured in Russian artillery attack in Novi Petrivtsi village, Kyiv Oblast.

The March 17 strike destroyed a multistoried building and damaged multiple houses, Kyiv Oblast Police reported.

Photo: Kyiv Oblast Police/Facebook pic.twitter.com/VpA6kRIkDc— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 17, 2022

ACTUALIZARE 19.20 30.000 de oameni au reuşit să părăsească oraşul Mariupol, dar au mai rămas peste 350.000. „80 la sută dintre locuințe au fost distruse”, au declarat autorităţile, citate de AFP.

ACTUALIZARE 19.07 Cel puţin doi oameni au murit în bombardamentele din Kiev, districtul Sviatoshinski. Un depozit și mai multe mașini au fost distruse.

ACTUALIZARE 18.45 Incendiu puternic într-un cartier din Kiev.

In one of the districts of #Kyiv, a strong fire. pic.twitter.com/ueNYLh1BWM— NEXTA (@nexta_tv) March 17, 2022

ACTUALIZARE 18.40 Una dintre cele mai mari piețe din Europa de Est, Barabashovo din Harkov, este în flăcări.

One of the largest markets in Eastern #Europe, Barabashovo, is on fire in #Kharkiv. pic.twitter.com/R17SRK0VLv— NEXTA (@nexta_tv) March 17, 2022

ACTUALIZARE 17.30 Forțele ruse au folosit muniție cu dispersie în Mikolaiv în trei zile diferite, potrivit Human Rights Watch. Organizația non-guvernamentală a intervievat șase martori și a verificat zeci de filmări de pe rețelele de socializare. Potrivit acesteia, zonele rezidențiale au fost lovite în 7, 11 și 13 martie. „Mai multe zone rezidenţiale din Mikolaiv au fost zguduite de atacuri cu muniţie cu dispersie în decurs de o săptămână”, a declarat Belkis Wilke de la HRW, adăugând că „forţele ruse ar trebui să înceteze să folosească muniţie cu dispersie şi să pună capăt acestor atacuri în mod clar fără discriminare”. HRW a adăugat că muniţiile cu dispersie fac obiectul unui tratat de interdicţie internaţională din cauza efectului lor larg răspândit şi pericolului de lungă durată pentru civili.

ACTUALIZARE 17.18 21 de morți şi 25 de răniți în atacul de la Merefa, regiunea Harkov. 10 persoane sunt în stare critică, a informat Procuratura din regiunea Harkov. Orașul Merefa a fost bombardat de ruşi pe 17 martie. O școală locală și un centru comunitar au fost distruse.

21 killed, 25 injured in Russian attack of Merefa, Kharkiv Oblast.

10 people are in critical condition, Kharkiv Oblast Prosecutor’s Office reported. The city of Merefawas shelled on March 17. A local school and community center were destroyed.

Kharkiv Oblast Police pic.twitter.com/EHMnklpgzu— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 17, 2022

ACTUALIZARE 16.40 Un cetățean american ar fi fost ucis de focul de artilerie al forțelor ruse în centrul orașului Cernihiv pe 17 martie. Poliția din regiunea Cernihiv a raportat că forțele ruse au vizat din nou civili în Cernihiv, în nordul Ucrainei. Numărul total al victimelor este necunoscut.

US citizen allegedly killed by Russian forces’ artillery fire in Chernihiv downtown on March 17.

Chernihiv Oblast Police reported that the Russian forces again targeted civilians in Chernihiv, a regional capital in northern Ukraine. The total number of casualties is unknown.— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 17, 2022

ACTUALIZARE 16.30 Agenția Spațială Europeană suspendă misiunea ruso-europeană pe Marte din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. „Deși recunoaște impactul asupra explorării științifice a spațiului, ESA se aliniază sancțiunilor impuse Rusiei”, se arată într-un comunicat transmis de ESA şi citat de CNN.

Over the past two days, our Member States discussed the impact of the war in Ukraine on ESA’s space programmes. Together, we took a tough – but necessary – decision to suspend the launch of ExoMars foreseen for September with Roscosmos, and to study options for a way forward. https://t.co/BNVODRDMql— Josef Aschbacher (@AschbacherJosef) March 17, 2022

ACTUALIZARE 16.20 Canada impune noi sancțiuni liderilor din Belarus ca răspuns la implicarea în invazia rusă a Ucrainei. Este vorba despre 22 de înalți oficiali ai Departamentului Apărării din Belarus care au sprijinit atacul asupra Ucrainei, se arată într-un comunicat al Global Affairs Canada, citat de CNN.

ACTUALIZARE 15.42 Serviciile de iInformații militare ale Ucrainei: Siria va furniza Rusiei 40.000 de mercenari. Aproximativ 150 de sirieni au fost transferați PE 15 martie în Rusia pentru a lua parte la războiul împotriva Ucrainei. Mai multe arme și echipamente militare vor fi transferate în curând din Siria în Rusia și Belarus. Potrivit unui raport al serviciilor de informaţii, unii mercenari sirieni văd aceast transfer ca pe o ocazie pentru a imigra ilegal în UE, potrivit The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 15.39 Forțele armate ucrainene au eliberat satul Posad-Pokrovske din Oblastul Herson.

The #Ukrainian Armed Forces liberated the village of Posad-Pokrovske in #Kherson Oblast and defeated the occupier column pic.twitter.com/XnXtW9oIma— NEXTA (@nexta_tv) March 17, 2022

ACTUALIZARE 15.15 Președintele rus Vladimir Putin a cerut o „curățare naturală” a „trădătorilor” ruşi, a celor care pune sub semnul întrebării invazia în Ucraina. Într-un discurs televizat din 16 martie, el a acuzat Occidentul că încearcă să divizeze societatea rusă și să provoace o confruntare civilă, potrivit The Guardian.

ACTUALIZARE 14.25 Președintele SUA, Joe Biden, va discuta vineri cu președintele chinez, Xi Jinping, pe tema războiului din Ucraina şi a altor „probleme de interes comun”, a spus Casa Albă. „Este vorba despre eforturile în derulare de a menţine deschise canalele de comunicare între Statele Unite şi Republica Populară Chineză”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat transmis de purtătoarea de cuvânt Jen Psaki. Cei doi lideri vor discuta despre „concurenţă” între Washington şi Beijing, „precum şi despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi alte chestiuni de interes comun”, a precizat ea.

ACTUALIZARE 14. 19 Până la acest moment, au fost scoși dintre dărâmături 130 de supraviețuitori ai atacului asupra Teatrului Dramatic din Mariupol, unde se adăposteau peste 1.000 de oameni, scrie The Kyiv Independent. Operațiunile de căutare și salvare sunt în desfășurare.

130 survivors saved so far from ruins of Mariupol Drama Theater, which Russians hit with massive bomb on March 16.

The theater was known to house hundreds of women and children. Its bomb shelter reportedly survived the attack. The rescue efforts continue.— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 17, 2022

ACTUALIZARE 13.40 Kremlinul susține că depune o cantitate colosală de energie în negocierile pentru o posibilă pace cu Kievul. ”Delegația noastră depune un efort colosal și demonstrează mai multă bunăvoință către partea ucraineană decât partenerii de discuții” a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinui, Dmitri Peskov.

ACTUALIZARE 13.15 Aproximativ 80-90% din Mariupol a fost distrus de bombardamente și lovituri aeriene, potrivit viceprimarului din oraș.

ACTUALIZARE 12.55 Marea Britanie protejează spațiul aerian al Poloniei de agresiunile Rusiei. Pentru aceasta un sistem de apărare anti-rachetă Sky Sabre cu rază medie de acțiune și 100 de militari britanici vor fi trimiși în Polonia, a anunțat ministrul Apărării de la Londra, Ben Wallace.

35 de persoane au fost ucise în această săptămână în urma unui atac aerian rusesc asupra unei baze militare din Yavoriv, care se află în apropierea unui puncet de trecere la frontiera cu Polonia. Locul este tranzitat de cetățenii ucraineni care își părăsesc țara.

ACTUALIZARE  12.45 Kremlinul a respins joi decizia Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), cel mai înalt tribunal al ONU, care a ordonat cu o zi înainte ca Rusia să-şi suspende imediat operaţiunile militare în Ucraina, informează AFP.

„Nu vom putea ţine cont de această decizie„, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că cele două părţi – Rusia şi Ucraina – trebuie să ajungă la un acord pentru ca decizia să fie pusă în aplicare. „În acest caz, niciun acord nu este posibil”, a afirmat Peskov.

Curtea Internaţională de Justiţie a cerut miercuri Rusiei să-şi suspende imediat operaţiunile militare din Ucraina. Potrivit CIJ, Rusia trebuie să garanteze că toate forţele aflate sub controlul său sau pe care le susţine nu mai continuă operaţiunea militară.

ACTUALIZARE 12.15 Un număr de 9 coridoare umanitare au fost instituite astăzi în mai multe orașe din Ucraina, inclusiv în Mariupol, a informat Guvernul de la Kiev. Coridoarele sunt destinate transporturilor umanitare către orașe și evacuării civililor care doresc acest lucru.

ACTUALIZARE 12.00 Un număr de 107 copii și-au pierdut viețile, iar 120 au fost răniți de când a izbucnit războiul, a informat instituția Procurorului General al Ucrainei, citată de Nexta Tv. Cei mai mulți copii au murit în regiunile Kiev, Harkov, Donețk, Cernihiv, Sumî, Herson, Nikolaiv și Jîtomir.

ACTUALIZARE 11.50 ”Kremlinul este adevăratul Hitler al vremurilor noastre” a spus Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării. ”Soldații ruși comit genocid împotriva ucrainenilor la Mariupol, iar scopul Rusiei este să distrugă Ucraina”, a adăugat Reznikov. El a mai spus Parlamentului European, într-o intervenție video, că pilotul rus care a lansat bomba asupra teatrului din Mariupol este ”un monstru”. Oleksi Reznikov le-a cerut joi europarlamentarilor să îl desemneze pe preşedintele rus Vladimir Putin drept criminal de război, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 11.48 Statul Major al Armatei ucrainene au transmis că aproximativ 14.000 de soldați ruși au murit de la începutul războiului

ACTUALIZARE 11.44 Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei.

ACTUALIZARE 11.40 Site-ul Ministerului rus pentru Situații de Urgență a fost atacat de hackeri și au fost făcute publice informații despre războiul din Ucraina. Site-ul nu a mai putut fi accesat la scurt timp după incident.

ACTUALIZARE 11.30 În Herson, ocupanții ruși au îndepărtat drapelul ucrainean de pe clădirea administrativă a orașului și încearcă să stabilească o pseudoautoritate: Comitetul pentru salvare, pace și ordine.

ACTUALIZARE 10.59 Autoritățile din Mariupol au anunțat că adăpostul împotriva bombelor de la teatrul din oraș a rezistat, iar acum evacuează persoanele din interior. Cei mai mulți dintre civili au supraviețuit, dar autoritățile nu cunosc dacă există victime. Aproximativ 1200 de copiii și femei s-au adăpostit în subsolul teatrului.

Într-o primă reacţie după bombardarea Teatrului Dramatic din Mariupol, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a dat asigurări că este vorba de „încă o crimă de război” comisă de Rusia şi că respectiva clădire „este complet distrusă”.

În schimb, Ministerul Apărării rus a negat că ar fi bombardat teatrul din Mariupol şi a acuzat partea ucraineană, potrivit agenţiilor ruse.

Actualizare 10.40 Rusia are forţa necesară de a-i pune la punct pe duşmanii conduşi de SUA, iar Moscova va dejuca complotul rusofob al Occidentului menit să distrugă Federaţia Rusă, a declarat joi Dmitri Medvedev, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, informează Reuters.

Dmitri Medvedev, care a fost preşedinte al Federaţiei Ruse din 2008 până în 2012 şi care în prezent este vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, a spus că SUA au alimentat o rusofobie „dezgustătoare”, în încercarea de a îngenunchea Rusia şi apoi de a o distruge.

„Aceasta nu va reuşi: Rusia are forţa de a-i pune la punct pe toţi duşmanii noştri impertinenţi”, a spus Medvedev.

ACTUALIZARE 10.30 Site-urile guvernamentale rusești sunt atacate masiv de hackeri. Autoritățile de le Kremlin fac eforturi tehnice să filtreze traficul pe site-urile străine.

ACTUALIZARE 10.13 Președintele Volodimir Zelenski s-a adresat online Parlamentului Germaniei.  Zelenski a îndemnat joi Germania să dărâme noul zid ridicat în Europa împotriva libertăţii odată cu declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Feuronews%2Fvideos%2F507130514141560%2F&show_text=false&width=560&t=0

ACTUALIZARE 10.08 Primarul Kievului Vitali Klitschko respinge afirmațiile rușilor care spun că atacurile lor sunt îndreptate asupra țintelor militare

Vitali Klitschko, the mayor of Kyiv is tired of refuting the Russian propaganda narrative that the Russian army hits only military targets. pic.twitter.com/QPKFY7NCPJ— NEXTA (@nexta_tv) March 17, 2022

ACTUALIZARE 10.03 Furnizarea gazului rusesc către Europa continuă să tranziteze Ucrainei, deși cererea a scăzut de la 109 la 94.6 milioane de metri cubi, anunță Gazprom.

ACTUALIZARE 10.00 Belarus a început convocarea în masă a persoanelor care pot efectua serviciul militar, transmite Nexta TV

ACTUALIZARE 09.46 Un număr de 53 de persoane și-au pierdut viețile în atacurile care au fost lansate miercuri asupra orașului Cernihiv, a anunțat guvernatorul regiunii.

Orașul Cernihiv, aflat la nord-est față de Kiev și aproape de granița cu Rusia, suferă pierderi grele și se află sub atacul neîncetat al forțelor inamice.

ACTUALIZARE 09.36 Invazia rusă în Ucraina a stagnat pe toate fronturile, precizează raportul zilnic al Ministerului britanic al Apărării.

ACTUALIZARE 09.05 Ungaria se aşteaptă la un „val mai mare” de refugiaţi din Ucraina în săptămâna care vine, a afirmat premierul ungar Viktor Orban într-un mesaj video postat pe pagina sa oficială de Facebook

ACTUALIZARE 08.50 Uzbekistan recunoaște independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, însă nu recunoaște republicile democrate Lugansk și Donețk.

ACTUALIZARE  08.35 Trupele ruse au folosit gaz lacrimogen ca să îi disperseze pe protestatarii din orașul ocupat Skadovsk. Aceștia au cerut eliberarea primarului și a altor doi oficiali care sunt ținuți captivi într-o clădire administrativă din oraș.

ACTUALIZARE 08.32 Ocupanţii ruşi au distrus o şcoală şi un centru cultural din orașul Merefa, regiunea Harkov, transmit serviciile de urgență ucrainene.

Guvernul de la Kiev a anunţat că aviaţia rusă a bombardat fără încetare Harkov, regiune în nord-estul Ucrainei, şi a lovit clădiri de locuit în noaptea de miercuri spre joi, transmite dpa.

Asaltul asupra Harkovului se concentra în jurul oraşelor Izium şi Ciuguev, a transmis armata joi dimineaţă, făcând referire şi la un număr necunoscut de victime. 

Explozii puternice au mai fost raportate şi în regiunea Herson, în sud, care s-a aflat sub controlul rus încă din primele zile ale războiului, declanşat la 24 februarie.

Armata ucraineană a avertizat că alimentarea cu electricitate, apă şi gaz va avea tot mai mult de suferit în întreaga ţară şi că penuria de alimente şi medicamente este o preocupare în creştere.

Remnants of a school in Merefa, near Kharkiv pic.twitter.com/sc2BYIEF7Ymdash; UkraineWorld (ukraine_world) March 17, 2022

ACTUALIZARE 08.25 Armata rusă nu și-a îndeplinit cu succes misiunile la sol, dar continuă să lanseze rachete asupra orașelor din Ucraina, potrivit raportului zilnic al autorităților militare de la Kiev. Miliatrii ruși inițiază atacuri cibernetice și vor să distrugă semnalul radio – TV astfel încât să discrediteze conducerea Ucrainei. Aceștia diseminează informații false depre așa-zisa ”operațiune specială” în rândul populației ucrainene. Moralul invadatorilor este scăzut, iar mulți militari ruși dezertează.

ACTUALIZARE 08.20 O persoană a murit, iar alte trei au fost rănite după ce o clădire rezidențială din Kiev a fost atacată cu o rachetă.

ACTUALIZARE 08.15 ONU estimează că 3 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul războiului, în 24 februarie. Dintre aceștia, 2 milioane de ucraineni au trecut granița în Polonia.

ACTUALIZARE 08.10 Ambasadorul Chinei la Kiev a lăudat unitatea și rezistența Ucrainei. ”China nu va ataca niciodată Ucrainam dar o vom ajuta din punct de vedere economic și politic” a adăugat acesta.

ACTUALIZARE 07.55 Astăzi, președintele Volodimir Zelenski se va adresa online Parlamentului german.

ACTUALIZARE 07.40 Patru nave gigantice de război ruse au fost văzute navigând în apropierea insulelor japoneze. Acestea se îndreptă către vest, posibil spre Europa și transportă probabil trupe și tehnică de luptă.

ACTUALIZARE 07.30 Armata rusă a pierdut peste 7000 de soldați, a spus un oficial din cadrul serviciilor secrete americane publicației New York Times.

ACTUALIZARE 7.10 Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat într-un interviu acordat CNN că Ucraina are nevoie de arme și sancțiuni împotriva Rusiei, restul îl va face Ucraina.

ACTUALIZARE 06.50 Președintele Volodimir Zelenski s-a adresat din nou națiunii în cursul nopții. El a confirmat că primarul din Melitopol, Ivan Fyodoro, a fost eliberat din captivitatea în care era ținut de ruși. Zelenski a adăugat că orașul Melitopol nu a fost cucerit de invadatori.

Coridoarele umanitare au fost un eșec miercuri, a mai spus prețședintele ucrainean, deoarece soldații ruși au deschis focul și nu au garantat securitatea culoarelor. Totuși peste 6000 de persoane, printre care și 2000 de copii, au fost evacuate din Mariupol și au mers în Berdiansk.

Zelenski a mai menţionat că locuitorii din Mariupol (sud), oraş-port asediat de forţele ruse, care au reuşit să ajungă în oraşul învecinat Berdiansk, sunt transferaţi către Zaporojie.

În Cernihiv, rușii au ucis 10 persoane care se așezaseră la coadă pentru pâine.

O bombă a distrus clădirea teatrului din Mariupol unde se adăpostiseră sute de oameni, nu se cunoște numărul victimelor, a adăugat Zelenski.

Cu ce este diferită asedierea orașului Mariupol de asedierea Leningradului în timpul celui de-al Doilea război Mondial, a întrebat retoric Zelenski. ”Lumea trebuie să recunoască oficial că Rusia a devenit un stat terorist” a subliniat președintele, care a mai spus că se pregătesc deja planurile pentru reconstrucția Ucrainei după război.

ACTUALIZARE 06.45 Imagini din satelit arată dezastrul făcut de bombardamentele ruse în orașele Sumî, Cernihiv and Harkov.

Satellite images show damage in Kharkiv and Chernihiv, Ukraine.

LIVE updates: https://t.co/mX70ANeQtK pic.twitter.com/Y6QTlmyFi6mdash; Al Jazeera English (AJEnglish) March 17, 2022

ACTUALIZARE 06.30 SUA au promis că vor suplimenta ajutoarele militare destinate Ucrainei. Acesta va consta în rachete cu rază lungă de apărare, drone armate Switchblade, rachete Stinger și rachete autoghidate saint javelin care vor îmbunătăți răspunsul la atacurile armatei ruse.

ACTUALIZARE 06.20 Statele Unite ale Americii, Franța, Marea Britanie, Albania, Norvegia și Irlanda au cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU din cauza situației umanitare care se deteriorează în Ucraina. Rusia a cerut anterior o amânare a votului acestui for privind o rezoluție despre situația umanitară gravă din Ucraina.

Rusia comite crime de război și atacă civilii. Războiul ilegal al Rusiei în Ucraina este o amenințare la adresa noastră, a tuturor” a declarat misiunea diplomatică britanică la ONU.

Rusia a cerut miercuri o nouă amânare pentru vineri a unui vot în Consiliul de Securitate al ONU pentru proiectul său de rezoluţie „umanitară” privind Ucraina. Unii diplomaţi consideră că textul ar putea fi abandonat în cele din urmă din lipsa unui sprijin suficient din partea celor mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei.

–––

Clădirea Teatrului Dramatic din Mariupol, care era utilizată pe post de adăpost anti-bombardament, a fost lovită de forțele rusești. În clădire s-ar fi aflat peste 1.000 de civili.

Civilii scriseseră în limba rusă cu litere mari, albe, pe sol, în fața și în spatele clădirii cuvântul ”COPII”. Militarii au ignorat acest lucru și au bombardat teatrul din Mariupol.

Another horrendous war crime in Mariupol. Massive Russian attack on the Drama Theater where hundreds of innocent civilians were hiding. The building is now fully ruined. Russians could not have not known this was a civilian shelter. Save Mariupol! Stop Russian war criminals! pic.twitter.com/bIQLxe7mlimdash; Dmytro Kuleba (DmytroKuleba) March 16, 2022

„Avionul a lansat o bombă asupra clădirii (…) Este imposibil să stabilim imediat bilanţul (victimelor) căci bombardamentele asupra cartierelor de locuit continuă”, a menţionat primăria, care a adăugat că intrarea în clădire este blocată de moloz şi că informaţiile cu privire la victime sunt în curs de verificare.

Ministerul Apărării rus a dezminţit că a bombardat teatrul, punând explozia pe seama batalionului naţionalist ucrainean Azov, notează AFP.

A giant quot;CHILDREN” x 2 didn39;t stop Russia from striking Mariupol theater.

Ukraine39;s FM says civilians were sheltered inside.

Meanwhile, Kremlin has already opened the „it wasn39;t us” disinformation spigot.Maxar image: March 14th. Report: https://t.co/UiYhPImgFB pic.twitter.com/kvpGzC7Cni— John Scott-Railton (jsrailton) March 16, 2022

Militarii ruși au atacat și clădirea unei piscine din Mariupol. Acolo se adăpostiseră copii și femei însărcinate.

Președintele SUA, Joe Biden, a confirmat un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina de 800 de milioane de dolari, care se adugă celor 200 de milioane alocate în ultima săptpmână, potrivit CNN. Astfel, ajutorul se ridică la 1 miliard de dolari.

Președintele american Joe Biden l-a calificat miercuri, pentru prima oară, drept „criminal de război” pe Vladimir Putin.

Caracterizarea președintelui rus drept criminal de război, făcută de Joe Biden, este o „retorică inacceptabilă și de neiertat”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Curtea Internațională de Justiție de la Haga a decis ca Rusia să înceteze imediat ostilitățile în Ucraina

CITIȚI AICI TOATE INFORMAȚIILE DESPRE RĂZBOIUL DIN UCRAINA!

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite