21 de migranți au murit înecați după ce două bărci s-au răsturnat în apele teritoriale ale Greciei

6 octombrie 2022, 19:35

Strigatele de groază ale migranților care erau pericol să se înece au sunat că o sirenă de alarmă pentru angajații pazei de coastă elene. În plină noapte, echipajele grecești au început operațiunile de căutare și de salvare a supraviețuitorilor tragediei din largul insulei Kythira. Misiunea a fost foarte dificilă, din cauza vântului puternic și a valurilor mari, dar și a țărmului stâncos și abrupt. Salvatorii au fost nevoiți să îi ridice pe supraviețuitori din mare, cu hamuri speciale, mai bine de zece de metri, până pe mal.

Pe măsură ce minutele treceau, misiunea devenea tot mai riscantă, pentru că vântul devenea tot mai intens. Cele două bărci plecate de pe țărmurile Turciei s-au răsturnat din cauza valurilor mari și a vântului care bătea cu peste 70 de kilometri la oră. Oficialii greci spun că oamenii dintr-o barcă au apucat să ceară ajutor înainte ca ambarcațiunile să se răstoarne.

În acest context, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi a subliniat că, în afară de războiul din Ucraina, sunt conflicte din ce în ce mai complexe şI care generează milioane de refugiaţi.

„Însă alţi refugiaţi fug de asemenea de bombe. Teroarea pe care o resimt ei, suferinţa pe care războiul o provoacă civililor, încălcările drepturilor omului au acelaşi impact în Ucraina, în Siria, în Yemen sau în altă parte.” – Filippo Grandi, Înalt Comisar ONU pentru refugiaţi

Oficialul ONU a spus că, atunci când locuitorii vestului Europei vor înţelege legătura între război, violenţa exilului şi fugă, le va fi mai uşor să accepte că refugiaţii au nevoie de protecţie.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite