21 aprilie - Ziua mondială a creativităţii şi inovaţiei

La 21 aprilie 2021, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează, pentru a patra oară, Ziua mondială a creativităţii şi inovaţiei, cu scopul de a sublinia importanţa pe care creativitatea şi inovarea o au pentru numeroase aspecte ale dezvoltării şi bunăstării umane.

21 Aprilie 2021, 09:47 (actualizat 21 Aprilie 2021, 09:49) Știrile TVR |
Ziua Internațională a Creativității și Inovării

La 21 aprilie să fie marcată Ziua mondială a creativităţii şi inovaţiei, potrivit http://www.un.org. Este marcată la şase zile de la data naşterii celui mai de seamă reprezentant al Renaşterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) şi cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În acest fel, ONU doreşte să sublinieze faptul că un viitor sustenabil pentru planetă poate fi obţinut în special printr-o abordare ştiinţifică, economică şi culturală care este, în permanenţă, creativă şi inovatoare.

Pentru ediţia din 2021 a Zilei mondiale a creativităţii şi inovaţiei, ONU aduce în prim-plan economia creativă care, pe lângă beneficii economice incontestabile, naşte valori nemateriale şi contribuie la dezvoltarea durabilă. Printre industriile creative se numără: arhitectura, meşteşugurile, moda, muzica, filmul, publicitatea, cercetarea, televiziunea şi radioul. Produsele realizate în cadrul domeniilor economiei creative reprezintă o sursă de identitate, facilitând, totodată, incluziunea socială, dialogul şi cooperarea între indivizi şi popoare.

Pe plan mondial, cultura şi industriile creative sunt printre cele mai dinamice sectoare economice, generând venituri de 2,25 miliarde de dolari şi asigurând aproape 30 de milioane de locuri de muncă, notează un.org.

În 2013, a fost publicat raportul ONU asupra economiei creative, intitulat "Extinderea căilor locale de dezvoltare" ("Widening Local Development Pathways") şi realizat de UNESCO împreună cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Din paginile acestuia reiese faptul că atât creativitatea, cât şi inovaţia, fie la nivel individual, fie la nivel colectiv, se numără printre principalele resurse ale naţiunilor în secolul al XXI-lea, fiind considerate "adevărata bogăţie a popoarelor".

În 2019, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a proclamat, prin rezoluţia 74/198, la cea de-a 74-a sesiune, anul 2021 drept Anul Internaţional al Economiei Creative pentru o Dezvoltare Durabilă ("International Year of Creative Economy for Sustainable Development"), la iniţiativa Indoneziei, potrivit https://en.unesco.org.

Sursa: Agerpres

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI