2023, anul în care va reveni pe clădirile orașelor design-ul emoțional?

2023 anul în care va reveni pe clădirile orașelor desing-ul emoțional?
2023 anul în care va reveni pe clădirile orașelor desing-ul emoțional?
11 ianuarie 2023, 13:37

Clădirile moderne au devenit plictisitoare – plate, simple, strălucitoare, dreptunghiulare, monotone, anonime, fără caracter. În cel mai bun caz, aceste structuri nu ne fac să simțim nimic. În cel mai rău caz, ele pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre mentale, notează publicația Wired.

De exemplu, în 1984, Roger Ulrich, un cercetător în domeniul designului pentru îngrijirea sănătății, a realizat un studiu de pionierat care a demonstrat că o cameră cu vedere spre natură a accelerat recuperarea postoperatorie a pacienților. În prezent, există mult mai multe dovezi care arată că un design prost poate avea o serie de consecințe negative, studiile demonstrând că acesta poate provoca stres și chiar poate duce la criminalitate și comportament antisocial.

Potrivit Wired, până în 2050 șapte din zece oameni din întreaga lume vor locui într-un oraș. Cu toate acestea, în ciuda progreselor tehnologice ale lumii moderne, am continuat să creăm spații fără suflet care nu reflectă nimic din acest geniu. Fie că vă aflați în centrul orașului Hong Kong, în districtul financiar al Parisului sau în centrul orașului Toronto, atingerea umană a dispărut din designul urban, în timp ce izolarea socială este în creștere, iar oamenii se simt din ce în ce mai copleșiți și epuizați.

Cu toate acestea, pare a se infiltra o schimbare. Înainte, puteai scăpa cu gândul că „mai puțin înseamnă mai mult”. Acum devine clar că emoția contează atunci când se proiectează clădiri și spații urbane.

În 2023, orașele vor începe să se trezească la valoarea emoțiilor. Arhitecții și designerii vor începe să îmbrățișeze ideea că calitatea estetică și diversitatea clădirilor ne afectează profund sentimentele și au puterea de a ne ridica moralul, de a ne implica și de a ne conecta.

Directorii executivi, comercianții cu amănuntul, dezvoltatorii și arhitecții vor începe să se gândească mai mult la modul în care planificarea urbană poate atrage și inspira. Plictiseala va înceta treptat să mai fie competitivă. Întreprinderile cu strategii pe termen lung vor începe să reacționeze prin schimbarea modului în care comandă noile clădiri. Exemplele au început deja să apară – de la Leeds, unde Acme Studio a infuzat personalitate și a dat o nouă viață unui sit industrial abandonat, până în Burkina Faso, unde Kéré Architects a creat un centru prietenos de sănătate în orașul Leo.

Urgența climatică va accelera această schimbare. Construcțiile sunt unul dintre cei mai mari poluatori ai planetei: 38% din emisiile de CO2 legate de energie în 2018 au fost generate numai de acest sector. În fiecare an, în SUA este demolată o suprafață echivalentă cu mărimea orașului Washington. În Marea Britanie, o clădire comercială medie este condamnată la demolare chiar înainte de a împlini 40 de ani. În 2023, vom asista la o indignare din ce în ce mai mare față de risipa pe care o reprezintă această abordare a planificării urbane, scrie Wired.

Preocupările individuale pentru sănătatea planetei vor juca un rol important. Valurile de căldură din acest an au dus deja la apeluri publice ca străzile noastre să fie mai ecologice. În 2023, mișcarea globală de plantare a mai multor copaci în orașe va deveni și mai puternică. Infrastructura verde va începe să fie tratată drept o infrastructură națională critică, la fel ca energia și transportul, și vom avea un copac pentru fiecare persoană din fiecare oraș din întreaga lume.

În 2023, vom începe, în sfârșit, să unim punctele dintre construirea unor locuri pe care oamenii le iubesc și protejarea planetei, subliniază Wired. Pasiunea pentru locurile care ne înconjoară va deveni esențială pentru proiectarea străzilor și clădirilor pline de detalii, inventivitate și tridimensionalitate. Aceste spații noi și radical umane vor fi prețuite și vor servi fiecărui locuitor și vizitator pentru mulți ani de acum încolo, în loc să se alăture cimitirului de structuri monotone.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite