2022, încă un test de rezistență pentru Uniunea Europeană. Discurs despre starea UE. Problema respectării statului de drept

15 septembrie 2021, 21:08

Anul următor va fi un nou test de rezistenţă pentru Uniunea Europeană, vor exista noi provocări legate de pandemie, care vor genera fracturi tot mai adânci, a avertizat von der Leyen, care a lăsat să se întrevadă și raza de speranță.

URSULA VON DER LEYEN, preşedintele Comisiei Europene: „Anul viitor va fi încă un test, dar cred că atunci când eşti pus la încercare, spiritul tău, sufletul tău strălucește cu adevărat. Și în timp ce privesc Uniunea noastră, știu că Europa va trece testul”.

Există diferențe îngrijorătoare între ratele de vaccinare ale țărilor europene, Uniunea e pregătită să ajute nu numai statele membre, ci și pe cele sărace din lumea întreagă, unde rata vaccinării este sub 1%. Le vor fi oferite anul viitor 200 de milioane de doze suplimentare de vaccin, pe lângă cele 250 de milioane deja promise.

URSULA VON DER LEYEN: „Prima și cea mai urgentă dintre priorităţile noastre este accelerarea vaccinării globale”.

Va crește și ajutorul financiar pe care Uniunea Europeană îl dă țărilor sărace pentru lupta împotriva schimbărilor climatice: încă 4 miliarde de euro. Plus 100 de milioane de euro ajutor pentru populația afgană.

Extrem de important după lecțiile din Afganistan, der Leyen a ținut să sublinieze că Uniunea Europeană are nevoie de o politică de apărare comună. „Trebuie să poată interveni militar fără ajutorul Statelor Unite, dar îi lipsește voința politică”, a spus ea.

„Trebuie să investim în parteneriatul nostru și să ne bazăm pe punctele forte ale fiecăruia”, a declarat președintele Comisiei Europene.

Discursul a atins și spinoasa problemă a respectării statului de drept în țările comunitare.

Președintele Comisiei a anunțat că rapoartele Uniunii vor include, începând de anul viitor, și mai multe recomandări concrete pentru statele membre, cu atât mai mult cu cât, a spus von der Leyen, în unele țări există evoluții îngrijorătoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite