2021 - An de austeritate pentru bugetari

2021 va fi un an auster pentru bugetari. Veniturile angajaților din instituțiile de stat nu vor crește deloc anul viitor. Guvernul a decis îngheţarea acestora ca să nu împovăreze bugetul. Alocațiile pentru copii se vor majora, cel mai probabil, doar o singură dată, la 1 ianuarie, cu 20 la sută. Insă decizia este la Parlament. Nu vor creşte nici pensiile speciale, iar cele pentru primari nu vor fi acordate anul viitor. Unii bugetari au anunțat deja că vor declanșa proteste.

30 Decembrie 2020, 19:30 (actualizat 30 Decembrie 2020, 21:48) Știrile TVR |
2021, an auster pentru bugetari
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Pentru angajații plătiți din fonduri publice, anul 2021 nu va aduce nici un fel de creștere. Doar în cazul în care își schimbă locul de muncă sau primesc sarcini noi, aceștia vor avea același salariu de bază și același nivel al sporurilor, compensaţiilor sau primelor ca în această lună.

Vor fi menținute la nivelul actual și indemnizaţiile de hrană și cele de merit.

Ordonanța amâna și acordarea venitului minim de incluziune pentru cei mai săraci români, dar și unele forme de sprijin pentru copii, cum ar fi cupoanele sociale pentru educația timpurie.

Anunțul i-a nemulțumit deja pe unii dintre bugetari. Federația Sanitas consideră că Guvernul adânceşte sărăcia salariaţilor bugetari și îi "sancţionează" tocmai pe salariaţii care se luptă cu pandemia, în prima linie, de mai bine de 10 luni. Iar sindicatele polițiștilor vor să declanșeze proteste chiar de mâine.

Economiștii spun că valoarea cheltuielilor cu salariile bugetarilor e prea mare, raportată la încasări și că o astfel de măsură era inevitabilă.

Guvernul a mai decis să nu indexeze pensiile speciale anul viitor și să le suspende pe cele pe care aleşii locali ar fi trebuit să le primească, potrivit Codului Administrativ.

Primarii de municipii, în frunte cu Emil Boc, au transmis deja premierului un avertisment. Ei spun că "dialogul instituțional nu este o opțiune a unui ministru, ci o obligație legală a Guvernului României, iar Asociația Municipiilor din România nu va lăsa nesancționate, public și juridic, derapajele de la această obligație." Și aceasta, pentru că ordonanța nu a stat în dezbatere publică cel puțin 10 zile iar structurile asociative ale administrației publice locale nu au fost consultate când s-au decis modificările.

Punctul de amendă va fi menținut la 145 lei, ca în 2020, iar voucherele de vacanţă rămân și ele la valoarea actuală de 1450 lei.

În privința alocațiilor pentru copii, Guvernul a lăsat decizia la Parlament. Iar Senatul a votat deja majorarea acestora cu 20 la sută, de la 1 ianuarie, și a eliminat creșterea programată pentru luna iulie. Camera Deputaților este decizională.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI