2021 a adus mai mulți pasageri în aeroporturile din România

17 martie 2022, 17:48

În 2021 au ajuns pe în aeroporturile din România aproape 11.200.000 de pasageri. Sunt datele Institutului Național de Statistică și arată o creștere de peste 55% față de 2020.

Anul trecut, parte din zboruri s-au reluat după ce s-au relaxat restricțiile impuse de pandemie.

Mai bine de 80% din pasagerii din 2021 au fost preluați de aeroporturile din București, Cluj-Napoca și Iași.

Spre exemplu, Aeroportul Otopeni a îmbarcat și debarcat câte 3,5 milioane de pasageri.

Italia, Marea Britanie, Germania, Spania și Franța sunt principalele țări din care au venit pasageri în România. Acestea sunt și principalele destinații pentru cei care au luat avionul din țara noastră. Sunt și țările unde muncesc sau studiază cei mai mulți români.

Aeroporturile se aglomerează din nou, iar acest lucru se vede de la o zi la alta. Revenirea la fluxul de dinainte de pandemie are însă două tăișuri.

George Dorobanțu, director general CNAB: 2022 a început în forță. Ne așteptăm ca 2023 să fie în creștere, iar 2024 să fie un an care să închidă gap-ul față de 2019, poate chiar să depășim statistica din 2019. Asta înseamnă peste 15 milioane de pasageri. Așa ne-am dori, este o estimare foarte pozitivă aș spune. Ne pune în dificultate din perspectiva fluxuri și trafic pentru că suntem subdimensionați ca și capacitate.

Aeroportul Otopeni are acum și pista 2 modernizată, dar construcția noului terminal a fost amânată.

Și în cazul Aeroportului din Cluj, al doilea cel mai solicitat de la noi, au fost amânate investiții, dar se și lucrează pentru unele modernizări.

David Ciceo, director Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj: Continuăm calea de rulare, 50% finanțată din fonduri europene, vom începe patru locuri noi de parcare aeronave. Urmează să extindem terminalul de plecări, astfel este temporar, pentru că ne dorim pe viitor să facem un terminal total nou și de asemenea un gard inteligent pentru a spori măsurile de securitate.

Avem și un aeroport nou care se pregăteste de inaugurare. La Ghimbav, lângă Brașov. Acolo se lucrează de 14 ani și ar putea fi totul funcțional în luna noiembrie.

Adrian Veștea, preşedintele CJ Braşov: Este dată o prognoză de 300.000 de pasageri în primul an de funcționare. Momentan avem propuneri făcute de către companiile aeriene, de curse externe. De asemenea, vom avea și există interes pentru a avea și curse interne.

Aeroportul de la Brașov este singurul din România construit de la zero în ultimele decenii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă