2018 aduce modificări de taxe și impozite, dar și schimbări pe piața energiei

Prima zi a anului 2018 aduce schimbări importante care ne vor afecta veniturile şi cheltuielile. Transferul contribuţiilor în sarcina angajaţilor poate însemna şi reducerea salariilor în unele cazuri. În schimb liberalizarea pieţei energiei electrice ar putea aduce scumpiri mai mari şi mai dese. Pe de altă parte angajaţii cu salarii foarte mici şi pensionarii cu venituri mari vor primi mai mulţi bani.

01 Ianuarie 2018, 17:42 (actualizat 01 Ianuarie 2018, 21:10) |
Schimbările aduse de revoluția fiscală
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cea mai importantă schimbare adusă de 2018 se referă la plăţile către stat pe care le au de făcut angajaţii.  Contribuţia angajatului pentru pensii creşte de la 10,5% la 25%, iar cea pentru sănătate de la 5,5% la 10%. În schimb, dispare contribuţia pentru şomaj de 0,5% şi scade impozitul pe venit de la 16 la 10%.

Angajatorii nu vor mai plăti decât o contribuţie de 2,25%, faţă de peste 22% până acum. Diferenţa ar trebui folosită de companii pentru creşterea salariului brut al angajatului, astfel încât acesta să nu aibă venituri nete mai mici.

Vor exista angajatori care vor face acest transfer vor exista poate și cazuri în care nu se va face acest transfer și există riscul ca unii salariați să aibă lefuri mai mici din ianuarie, februarie” – consultant financiar, Adrian Bența.

În felul acesta știm cu toții suma care merge către fondul de pensii, către sănătate. Dacă acești bani pe care îi colectează statul ar merge într-un depozit bancar pentru care s-ar percepe dobândă, suma pe care am avea-o în cont la finalul celor 35 de ani de cotizatie ar fi de trei ori mai mare decât ce primim de la stat ca pensie publică – Cristian Păun, profesor de economie.

De la 1 ianuarie creşte şi salariul minim pe economie de la 1450 la 1900 de lei brut, însă din cauza transferului contribuţiilor creşterea resimţită va fi mai mică.

"Practic, brutul crește de la 1450 de lei la 1900, dar salariu în mână crește doar cu 130 de lei" – Adrian Bența.

Şi pensionarii care primesc mai mult de 2000 de lei pe lună vor avea un plus de venituri pentru că scade impozitul de la 16 la 10%. Cei cu pensiile mai mici nu plătesc oricum impozit, aşa încât nu vor fi afectaţi de această măsură.

Se liberalizează şi piaţa energiei electrice. Orice consumator va trebui să devină mai implicat în relaţia cu furnizorul dacă vrea să plătească mai puţin.

"Consumatorul obișnuit trebuie să înțeleagă că într-o piață liberalizată are o serie de posibilități: de a nu face nimic și a rămâne în continuare cu un furnizor de energie electrică pe care îl are tradițional până la a se uita pe site-ul ANRE, a vedea că sunt listați acolo o serie de furnizori, cu prețurile de vânzare. Unii dintre ei au prețuri mai joase, alșii au prețuri mai ridicate" – expert în energie, Ionuț Purica.

Pentru cei care vor să îşi cumpere o primă casă cu ajutorul statului, 2018 aduce un plafon de garantare mai mic, de doar 2 miliarde de lei, faţă de 2,67 miliarde în 2017.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 12°C
IASI 10°C 11°C
CLUJ 7°C 10°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 9°C 11°C
BRASOV 9°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI