200 de foști campioni români sunt ținuți de Ministerul Sportului pe liste de așteptare, pentru indemnizațiile de merit

200 de foşti sportivi, campioni cu multe medalii în palmares, sunt ţinuţi pe liste de aşteptare pentru indemnizaţiile de merit. Între timp, lista limitată cu cei care primesc bani este contestată, pe motiv că zeci de beneficiari nu corespund criteriilor legale. Ministrul Tineretului şi Sportului susţine însă că nu sunt nereguli.

23 Septembrie 2017, 20:08 (actualizat 23 Septembrie 2017, 21:37) |
Sportivi în așteptarea indemnizațiilor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Elisabeta Badea şi Ioan Sideri sunt două nume mari ale sportului românesc. Ea a fost campioană la popice, el olimpic la caiac canoe şi sculptor cu merite internaţionale. Cei doi se luptă de ani de zile să fie incluşi pe lista sportivilor care primesc indemnizaţii de merit pentru performanţele lor. Au dat în judecată Ministerul Tineretului şi Sportului pentru că au constatat nereguli în legătură cu cei 115 sportivi care lunar primesc suma de 4.350 de lei.

ELISABETA BADEA, fosta campioană la popice: "Ni s-a spus că listele au plecat către Evidenţa Populaţiei şi s-au constatat nereguli. Aproximativ 38 de persoane nu aveau ce să caute acolo. Cu Enciclopedia sporturilor şi personalităților în mână?"

IOAN SIDERI SCULPTOR, FOST SPORTIV: "Statuile mele sunt în Muzeul Olimpic de la Laussane. Acolo scrie pe plăcuțe «Ioan Sideri România». Statuia lui Vanghelie Zappa din faţa COSR e făcută de mine".

Merite irelevante, în opinia decidenţilor.

MARIUS DUNCA, ministrul Tineretului și Sportului: "În toată această perioadă dânsul nu a depus o cerere care să îl încadreze la categoria personalităţi. Cu domnul Sideri Ioan suntem în instanţă şi aşteptăm să vină răspunsul de acolo".

Documentele pe care le deţine fostul sportiv contrazic precizările ministrului.

MIHAELA ANGHELUŞ, AVOCAT: "Domnul Sideri a primit în scris răspunsuri că se încadrează şi că este pe lista de aşteptare. Deci după aproape 14 ani s-au gândit că nu a formulat corect cererea".

La solicitarea jurnaliștilor TVR, ministerul a făcut o verificare în rândul dosarelor celor care primesc indemnizaţia.

MARIUS DUNCA, ministrul Tineretului și Sportului: "Nu a fost descoperită nicio neregulă. Am analizat fiecare dosar în parte".

Rămâne cazul fostului sportiv Mihai Leu, constestat că ar avea ce să caute pe lista.

MARIUS DUNCA, ministrul Tineretului și Sportului: "Mihai Leu, ce pot să spun, campion mondial, are toate documentele şi situaţia precară".

În timp ce ministerul spune că sportivul îndeplineşte condtiile, criteriile din lege îl contrazic: "Numărul de medalii ca un sportiv să primească indemnizația de merit este de 4 la campionatele europene sau mondiale de seniori". Mihai Leu a obţinut o singură medalie de campion mondial de box la profesionişti în 1997.

Contactat în legătură cu această situaţie, fostul sportiv a refuzat să comenteze.

Indemnizaţiile de merit pentru sportivi se acordă unui număr limitat de persoane, 115. Acum sunt trei locuri libere, dar pe lista de aşteptare sunt alţi 200 de foşti sportivi.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 5°C
IASI 14°C 6°C
CLUJ 11°C 4°C
CONSTANTA 15°C 6°C
CRAIOVA 17°C 8°C
BRASOV 13°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI