20 octombrie, Ziua Mondială a Statisticii. Statistica oficială a României, la 161 de ani de la înființare

"Conectarea lumii prin date în care putem avea încredere" este tema sub care se desfășoară, anul acesta, Ziua Mondială a Statisticii. Și reflectă importanţa încrederii în datelor oficiale, în sistemele statistice naţionale, în aplicarea inovaţiei în interesul publicului larg.

20 Octombrie 2020, 15:39 (actualizat 20 Octombrie 2020, 16:00) | Magda Manea |
Ziua Mondială a Statisticii

Campania Zilei Mondiale a Statisticii în 2020 reprezintă un demers global de colaborare, organizat sub îndrumarea Comisiei de Statistică a Naţiunilor Unite, care alege şi stabileşte mesaje-cheie la nivel mondial şi le pune la dispoziţia ţărilor şi a altor parteneri prin intermediul unui site web, ca resurse de informare pentru marcarea acestei zile.

Statistica oficială în România

Statistica oficială în România este organizată şi coordonată de Institutul Naţional de Statistică, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului.

Institutul Naţional de Statistică, în calitate de principal producător de date statistice oficiale, responsabil de coordonarea tuturor activităţilor la nivel naţional privind dezvoltarea, elaborarea şi difuzarea statisticilor europene, este orientat către atingerea, într-o perspectivă apropiată, a unor performanţe metodologice şi tehnice funcţionale, recunoscute pe plan intern şi internaţional, situate la un nivel comparabil cu performanţele celor mai avansate institute naţionale de statistică din statele membre ale UE.

Institutul Naţional de Statistică are misiunea de a satisface nevoile de informare ale tuturor categoriilor de utilizatori de date şi informaţii statistice, prin colectarea, producerea şi diseminarea datelor în conformitate cu Legea organizării şi funcţionării statisticii oficiale în România nr. 226/2009, cu Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene şi cu Codul European de Practici în Statistică, necesare pentru fundamentarea deciziilor privind dezvoltarea economică şi socială a ţării şi pentru cunoaşterea şi informarea opiniei publice asupra realităţilor societăţii româneşti.

În 2020, statistica oficială a României a împlinit 161 de ani, fiind înfiinţată la 12 iulie 1859, de Alexandru Ioan Cuza, care a semnat Ordonanţa de înfiinţare a Oficiului Central de Statistică Administrativă, marcând actul de naştere al statisticii oficiale în Romania.

Ziua Mondială a Statisticii

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit marcarea acestei zile prin adoptarea Rezoluţiei 64/267, din 3 iunie 2010. Prima aniversare a zilei, stabilită la 20 octombrie, a avut loc în 2010. Au participat peste 130 state membre şi 40 de organizaţii. În urma reuşitei acestei iniţiative, Adunarea Generală a ONU a decis, prin Rezoluţia 69/282, sărbătorirea Zilei mondiale a statisticii o dată la cinci ani. În 2015, odată cu sărbătorirea statisticii cu tema "Date mai bune, vieţi mai bune", a fost marcat şi bicentenarul naşterii matematicianului, logicianului şi filosofului britanic George Boole, ale cărui lucrări stau la baza informaticii moderne.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 7°C
IASI 5°C 1°C
CLUJ 3°C -1°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 7°C 5°C
BRASOV 3°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI