20 noiembrie, Ziua universală a drepturilor copilului. Ce soluţii creative oferă tinerii pentru rezolvarea problemelor lumii

20 noiembrie 2022, 06:21

La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adresat ţărilor din întreaga lume (Rezoluţia 836, IX) rugămintea de a organiza, începând cu 1956, un eveniment anual, intitulat Ziua universală a copiilor, o zi dedicată copiilor din întreaga lume, o zi prin care drepturile copiilor să fie promovate şi sărbătorite. Cinci ani mai târziu, la 20 noiembrie 1959, Adunarea Generală a ONU adopta Declaraţia pentru Drepturile Copiilor, care defineşte drepturile copilului la protecţie, educaţie, îngrijire a sănătăţii, adăpost şi o alimentaţie potrivită. La aceeaşi dată, în 1989, Adunarea Generală a ONU a adoptat Convenţia pentru Drepturile Copiilor.

Pandemia de COVID-19 a arătat cum inegalitatea afectează drepturile fiecărui copil. De la schimbările climatice, educație și sănătatea mintală până la discriminare şi rasism, copiii și tinerii își ridică vocea cu privire la problemele care contează pentru generația lor și fac apel la adulți să creeze un viitor mai bun.

În această zi, este mai important ca niciodată ca lumea să le asculte ideile și cererile.

Ce soluţii creative oferă copiii pentru rezolvarea problemelor lumii

Omar Archane, 16 ani, supranumit Chef Omar, este cel mai tânăr bucătar influencer din Maroc.

El și-a transformat dizabilitatea, o distrofie musculară, în forță și și-a dovedit capacitatea de a răspândi o cultură a iubirii și a rezistenței.

Iată blogul lui Omar.

MC Soffia este o adolescentă de 18 ani din Brazilia care cântă despre mândria persoanelor de culoare, despre puterea femeilor şi rasism.

(w300) Chef Omar

A devenit faimoasă când avea doar 12 ani, cântând la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Rio din 2016.

Iată ce are de spus MC Soffia.

Ziedullo Atakuziev este un activist din Kârgâzstan, care demonstrează că o afecţiune nu te poate împiedica să-ţi realizezi visele. Deşi suferă de paralizie cerebrală a reușit să devină unul dintre cei mai activi tineri din Kârgâzstanul de Sud.

(w300) MC Soffia

Ziedullo este dintr-un mediu minoritar etnic (etnic uzbec), care locuiește în districtul Nookat, în regiunea Osh.

(w300) Ziedullo A

Iată ce spune Ziedullo.

Penelope Lea, de 18 ani, este o tânără activistă pentru climă din Norvegia. A devenit al doilea cel mai tânăr ambasador al UNICEF, la vârsta de 15 ani, în 2020.

(w300) Penelope L

Este pasionată de acțiunile climatice și își folosește vocea pentru a pleda pentru soluții mai bune pentru mediu.

Citeşte blogul ei.

Ruairí Holohan este un activist LGBTQ+, în vârstă de 16 ani, din Irlanda, care pledează pentru egalitate.

(w300) Ruairà Ho

În 2020, și-a folosit vocea într-o conversație cu premierul Irlandei pentru a crește gradul de conștientizare împotriva agresiunii și discriminării.

Iată blogul lui.

Olivina Maskan, cunoscută și sub numele de Peachy Liv, este o activistă și creatoare de conținut în vârstă de 18 ani din Indonezia.

(w300) Olivina Ma

Scopul ei este să contribuie cât mai mult posibil la progresul educației în lume și la sprijinirea egalității sociale prin utilizarea puterii canalelor de social media.

Ce spune Olivina Maskan.

Zymal Umar din Pakistan este activistă de mediu şi dorește să promoveze ecologia în ţara ei. Zymal, în vârstă de 14 ani, este fondatoarea unui proiect social inovator numit Zee bags — o întreprindere de upcycling care transformă ziarele vechi în pungi biodegradabile.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite