20 martie, Ziua Internațională a Fericirii. Păstrează-ți calmul! Fii înțelept! Fii amabil!

Ziua Internațională a Fericirii
Ziua Internațională a Fericirii
20 martie 2021, 10:41

„Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale fiinţei umane’‘, arată Adunarea ONU în Rezoluţia adoptată prin consens.

Documentul cere celor 193 de ţări membre să celebreze această zi ”în manieră potrivită, în special prin activităţi educative” şi să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor.

Tema pentru Ziua Internațională a Fericirii din acest an este: Păstrează-ți calmul! Fii înțelept! Fii amabil! în contextul pandemiei de COVID-19.

Păstrează-ți calmul! Să ne amintim să ne concentrăm asupra lucrurilor care contează cu adevărat, astfel încât să putem răspunde constructiv oricărei provocări.

Fii înțelept! Să facem alegeri înțelepte, pozitive, care să ne aducă bunăstarea și să îi ajutăm pe alții să facă același lucru.

Fii bun! Suntem împreună chiar și atunci când suntem forțați să stăm la distanță. Să rămânem conectați și să ne ajutăm pentru a-i putea sprijini pe cei care ar putea avea nevoie.

World Happiness Report şi cei mai fericiţi oameni din lume

Cercetătorii de la Universitatea Columbia au realizat un nou raport al ţărilor cu cei mai fericiţi oameni, pentru care au analizat speranţa de viaţă într-o stare de sănătate bună, PIB-ul pe locuitor, susţinerea socială (cineva pe care se poate conta), încrederea (măsurată prin percepţia în privinţa lipsei corupţiei politice sau în afaceri), percepţia libertăţii în alegerile de viaţă şi generozitatea.

Cele mai fericite zece țări din lume potrivit acestui clasament, 2017-2019, sunt Finlanda (1), Danemarca (2), Elveția (3), Islanda (4), Norvegia (5), Olanda (6), Suedia (7), Noua Zeelandă (8), Austria (9) și Luxemburg (10).

La polul opus al clasamentului se află Yemen (146), Botswana (147), Tanzania (148), Republica Centrafricană (149), Ruanda (150), Zimbabues (151), Sudan (152), Afganistan (153).

România ocupă poziţia 47 în clasament.

Raportul mai arată şi că cinci ţări au câte un ministru al Fericirii: Bhutan, Ecuador, Emiratele Arabe Unite, Venezuela şi Scoţia.

Ministerul Fericirii

Ultimul înfiinţat, în 2016, este în Emiratele Arabe Unite, iar cel mai vechi este în Regatul Buthan, acolo unde oficialii au hotărât să nu evalueze bunăstarea populaţiei în funcţie de PIB, şi au au inventat un alt indicator – Gross National Happiness (Indicatorul Naționalal Fericirii). Acesta a fost legiferat prin Art.9 al Constituției Bhutanului ”Scopul principal al activității Guvernului este atingerea fericirii de către fiecare cetățean al țării”. Astfel a apărut şi un Minister al Fericirii, preocupat şi de dezvoltarea unor strategii și metode de calcul performante a Indicatorului Național de Fericire. Rezultatul ar fi obţinut prin însumarea situației economice din țară şi nivelul de satisfacție al populației. Alţi termeni ai formulei, zâmbetul și frecvența lui.

În 2013, Președintele Venezuelei, Nicolás Maduro, spunea că a creat noul minister în onoarea lui Hugo Chavez pentru a continua proiectele pe care le-a lansat predecesorul său.

„Fericirea se manifestă prin abundenţă, splendoare şi frumuseţe. În manifestarea universului nu se află nici sărăcie, nici zgârcenie; nimic nu este cuprins numai în cercul nevoilor. Iată cum curg izvoarele luminii din milioane de stele pe cer. Abundenţa culorilor, căldurii şi a vieţii izvorăşte din ele: aceasta-i splendoarea fericirii” Rabindranath Tagore.

Studiul fericirii

Primele studii despre fericire au început în urmă cu peste 2500 de ani, când marii filozofi precum Confucius, Socrate, Aristotel, Buddha și mulți alții și-au dedicat viața urmăririi acestui subiect, influențând viața a milioane de oameni.

Deși nu este un concept nou, abia în ultimii ani psihologii au început să înțeleagă importanța și implicațiile de anvergură ale emoțiilor pozitive. Oamenii de știință concluzionează că cheia bunăstării constă în legăturile sociale puternice. Cu alte cuvinte, implicarea în lucruri care au legătură cu binele umanității.

Oamenii fericiți tind să trăiască mai mult și au mai puține probleme de sănătate.

Un lucru rămâne clar – mai avem multe de învățat despre acest domeniu.

Ziua Internațională a Fericirii

A fost proclamată de Adunarea Generală a ONU din 12 iulie 2012. Documentul propune celor 193 de țări membre să celebreze aceasta zi ”în maniera potrivită, în special prin activități educative” și să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor.

Printre sugestiile pe care cei de la ONU ni le fac pentru a atinge o stare sufletească de mulțumire intensă și deplină se numără alimentația corectă, exercițiile fizice, gândirea pozitivă. Suntem încurajați să petrecem cât mai mult timp alături de persoanele apropiate, fără să neglijăm introspecția.

Gratitudinea sinceră și caritatea sunt, la rândul lor, ingrediente ale fericirii. Totodată, cei de la ONU ne amintesc că fericirea este contagioasă și că un simplu zâmbet poate însenina chiar și ziua unui străin.

Tot astăzi sunt sărbătorite şi Ziua Mondială a Povestitului, Ziua Internaţională a Astrologiei şi Ziua Internaţională a Francofoniei.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă