20 iunie, Ziua Mondială a Refugiaților. În 2016, la fiecare minut, 20 de persoane și-au părăsit casele

19 iunie 2017, 20:07

 

În ultimii 70 de ani, în urma conflictelor armate și persecuțiilor, s-a înregistrat cel mai mare val de emigranți.

În ultimele două decenii, persoanele strămutate în mod forțat a crescut substanțial de la 33,9 milioane în 1997 la 65,6 milioane în 2016 – un nivel record. Creșterea s-a concentrat între 2012 și 2015, determinată în principal de conflictul sirian și de alte conflicte din regiune, cum ar fi în Irak și Yemen, Africa Subsahariană, inclusiv Burundi, Republica Centrafricană, Republica Democratică Congo, Sudanul de Sud și Sudan.

 

Astăzi există 22,5 milioane de refugiați în întreaga lume. Din Siria vin cei mai mulți refugiați (5,5 milioane), iar Sudanul de Sud, cea mai nouă țară din lume, se situează pe locul trei, după Siria și Afganistan.

Aproximativ unul din trei refugiați provin din țările cel mai puțin dezvoltate, iar marea majoritate, 84%, locuiesc în țări cu venituri mici și medii.

Jumătate dintre refugiații lumii sunt copii, iar la polul opus, doar o treime din populația globală este reprezentată de copii.

75.000 de copii neînsoțiți sau separați au solicitat azil în 2016, dar numărul real de copii care fug pe cont propriu este considerat a fi chiar mai mare.

Aproximativ 37 de țări au acceptat 189.300 de refugiați pentru reinstalare.

12 milioane de sirieni strămutați forțat

Sirienii continuă să fie cea mai mare populație strămutată forțat – 12 milioane de persoane la sfârșitul anului 2016.

Războiul din Sudanul de Sud a condus la o creștere cu 85% a populației refugiate.

Populația refugiaților din Burundi a crescut cu 39% în 2016.

 

(w460) Refugiați

Sudanul de Sud, cea mai rapidă creștere a crizei refugiaților

Numărul mare de sugari, copii și femei însărcinate printre refugiații din sudul Sudanului este o mare provocare pentru organizațiile umanitare.

Sudanul de Sud și țările vecine se numără printre țările cele mai sărace și mai puțin dezvoltate din lume.

Deși majoritatea refugiaților au rămas aproape de casă, unii s-au mutat mai departe, ducând la o creștere a populației refugiaților și a solicitanților de azil în unele state europene. În Germania, această populație a crescut la 1,3 milioane de persoane până la sfârșitul anului 2016, în timp ce în Suedia a ajuns la 313,300.

Aproximativ jumătate din populația de refugiați din 2016 sunt copii. Fără protecția familiei, copiii neînsoțiți și separați sunt în mod deosebit expuși riscului de exploatare și de abuz. Numărul copiilor raportați că au solicitat azil a ajuns la 75.000 pe parcursul anului, deși acest număr este considerat a fi o subestimare.

Am întâlnit atât de mulți oameni care au pierdut atât de mult. Dar ei nu își pierd speranța pentru copiii lor, nici dorința de a îmbunătăți lumea. Și cer atât de puțin în schimb – doar sprijinul nostru ” – secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres

Acum un an, Comisia Europeană a propus un mecanism automat și permanent de împărțire a migranților prin cote obligatorii între statele Uniunii Europene, precum și obligarea statelor membre care nu acceptă acest mecanism să plătească amenzi de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat, relatează agențiile internaționale de presă

Conform cifrelor propuse de Comisia Europeană, România urma să primească în total 6.351 de refugiaţi. În primul an, România va primi 2.475 de refugiaţi, care se adaugă la cei 1.705 conveniţi deja prin primul mecanism. În al doilea an, conform cotelor convenite acum însă care pot fi modificate, României îi mai rămân de primit 2.171 refugiaţi.

Surse

un.org

unhcr.org

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite