20 iunie, Ziua mondială a refugiatului. Oricine. Oriunde. Oricând. Toţi avem dreptul la siguranţă. Arată-ți solidaritatea #CuRefugiații!

Familiile care au fost nevoite să-și părăsească locuințele depun eforturi extraordinare pentru a supraviețui. Din Sudanul de Sud în Uganda, din Myanmar în Bangladesh, din Siria în Iordania sau Ucraina; au îndurat călătorii lungi, periculoase și dificile. Într-un moment în care există tot mai multe crize globale care îi forțează pe oameni să fugă, să le arătăm solidaritatea și să le onorăm rezistența și determinarea de a-și păstra familiile în siguranță.

20 Iunie 2022, 06:30 (actualizat 20 Iunie 2022, 08:07) | Magda Manea |
Polonia a primit aproape trei milioane de refugiaţi din Ucraina
Polonia a primit aproape trei milioane de refugiaţi din Ucraina
Refugiați din Ucraina
Refugiați ucraineni la frontiera
Mii de refugiați ucraineni s-au angajat în România
Refugiati din Ucraina

Oricine ar fi, cel forțat să-şi părăsească ţara ar trebui tratat cu demnitate. Oricine poate căuta protecție, indiferent cine este sau ce crede. Nu este negociabil: căutarea siguranței este un drept al omului.

De oriunde ar veni, oamenii forțați să fugă ar trebui să fie bineveniți. Refugiații vin de pe tot globul. Pentru a scăpa de pericol, ar putea lua un avion, o barcă sau să călătorească pe jos. Ceea ce rămâne universal valabil este dreptul de a căuta siguranță.

Ori de câte ori oamenii sunt forțați să fugă, au dreptul să fie protejați. Indiferent de amenințare – război, violență, persecuție – toată lumea merită protecție. Toată lumea are dreptul să fie în siguranță.

Fă-ți o poză şi arătă-ți solidaritatea #CuRefugiați!

Anul acesta, UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, a lansat o campanie specială care doreşte să creeze o mișcare globală de solidaritate cu refugiații.

Încarcă o fotografia cu tine cu panglica albastră de solidaritate pentru a arăta că eşti alături #WithRefugees din întreaga lume.

Adaugă fotografia ta aici și răspândește vestea!

Strămutarea la nivel mondial atinge o nouă cifră record

Numărul persoanelor forțate să își părăsească locuințele a crescut în fiecare an pe parcursul ultimului deceniu și se situează la cel mai înalt nivel de la începutul înregistrărilor statistice, o tendință poate fi inversată doar printr-un nou impuls concertat în direcția instaurării păcii, a declarat astăzi UNHCR, Agenția ONU pentru refugiați.

(w460) Refugiați

Până la sfârșitul anului 2021, numărul persoanele strămutate din cauza războiului, a violenței, a persecuțiilor și a abuzurilor privind drepturile omului a ajuns la 89,3 milioane, cu 8% mai mult decât în anul precedent și cu mult peste dublul cifrei de acum 10 ani, potrivit Raportului Anual al UNHCR privind Tendințele Globale.

De atunci, invazia rusă din Ucraina – care a provocat cea mai rapidă și una dintre cele mai mari crize de strămutare forțată de la cel de-al Doilea Război Mondial și până în prezent – și alte situații de urgență, din Africa până în Afganistan și nu numai, au împins cifra peste pragul dramatic de 100 de milioane.

„În fiecare an al ultimului deceniu, cifrele au crescut”, a declarat Înaltul Reprezentant al Națiunilor Unite pentru refugiați, Filippo Grandi. „Fie comunitatea internațională acționează împreună pentru a lua măsuri de abordare a acestei tragedii umană, pentru a rezolva conflictele și pentru a găsi soluții durabile, fie această tendință teribilă va continua.”

Anul trecut s-a remarcat prin numărul de conflicte care au escaladat și de conflicte noi care au izbucnit; 23 de țări, cu o populație totală de 850 de milioane de locuitori, s-au confruntat cu conflicte de intensitate medie sau ridicată, potrivit Băncii Mondiale.

(w460) Refugiați

Între timp, penuria de alimente, inflația și criza climatică se adaugă la greutățile oamenilor, punând presiune pe răspunsul umanitar exact în timp ce perspectivele de finanțare în multe situații par sumbre.

Numărul de refugiați a crescut în 2021 la 27,1 milioane. Sosirile au urcat în Uganda, Ciad și Sudan, printre altele. Cei mai mulți refugiați au fost, din nou, găzduiți de țările vecine, cu resurse puține. Numărul solicitanților de azil a ajuns la 4,6 milioane, în creștere cu 11 procente.

Anul trecut s-a înregistrat, de asemenea, a 15-a creștere anuală consecutivă a numărului de persoane strămutate în interiorul țării lor aflate în conflict, ajungând la 53,2 milioane de persoane. Această creștere a fost determinată de creșterea violenței sau a conflictului în unele locuri, de exemplu Myanmar. Conflictul din Tigray, în Etiopia, și din alte regiuni a determinat milioane de persoane să se refugieze în interiorul țării. Insurgențele din Sahel au determinat noi strămutări interne, în special în Burkina Faso și Ciad.

(w460) Refugiati

În România, numărul solicitanților de azil a atins un nou record, între 1 ianuarie și 31 decembrie 2021 fiind înregistrate 9.813 noi cereri, reprezentând o creștere de 17% comparativ cu numărul cererilor în 2020 (6.158). Peste două treimi din solicitanții de azil sosiți în 2021 provin din Afganistan (55%) și Siria (16%), conform statisticilor provenite de la Inspectoratul General pentru Imigrări. Pe parcursul anului trecut, 1.186 persoane au primit protecție internațională în țara noastră. La finele anului 2021, România găzduia 4.203 refugiați în timp ce numărul total al refugiaților care au primit protecție în România între 1991 și 2021 a ajuns la 11.100. Din 2010 și până în prezent, România - în calitate de relocare -, a primit peste 300 refugiați care au început o nouă viața aici.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 33°C 35°C
CLUJ 33°C 33°C
CONSTANTA 26°C 28°C
CRAIOVA 33°C 33°C
BRASOV 30°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI