20 decembrie 1989, ziua în care muncitorii din fabricile timișorene au rupt tăcerea

În urmă cu 29 de ani, Timișoara a devenit primul oraș liber din România, pe atunci încă socialistă. 20 decembrie 1989 a fost ziua în care muncitorii din fabricile timișorene au rupt tăcerea, s-au unit și au pornit in coloane spre Piața Operei, scandând lozinci.

20 Decembrie 2018, 08:59 (actualizat 20 Decembrie 2018, 20:33) Știrile TVR |
În urmă cu 29 de ani, Timișoara devenea primul oraș liber de comunism
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

S-a cântat Deșteaptă-te române și s-a strigat Armata e cu noi, Jos Ceausescu, Noi suntem poporul. În centrul orașului au răsunat sirenele, care anunțau că timișorenii sunt oameni liberi.

Piața Operei a devenit neîncăpătoare pentru zecile de mii de manifestanți adunați acolo. De la balconul Operei, timișorenii și-au proclamat libertatea, pe care au plătit-o cu multe vieți și cu sânge vărsat pe străzile orașului.

Reprezentanții mulțimii s-au urcat în balconul Operei și au citit public revendicările oamenilor, așa cum au fost ele strigate zile întregi pe străzile orașului. S-a cerut înlăturarea și judecarea lui Ceausescu și a familiei sale.

Oamenii au cantat și s-au rugat împreună. Revendicările citite de la Balconul Operei aveau să devină puncte ale proclamației Frontului Democratic Român de la Timișoara.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI