20 de fizicieni români fac istorie la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna, Rusia

1 decembrie 2017, 17:39

La Dubna se fac cercetări în fizica nucleară și materia condensată. Gheorghe Adam este liderul grupului de români. De mulți ani este și directorul adjunct al Intitutului. Adam coordonează așa numitul creier al Institutului – centrul multifuncțional informatic și de calcul. Conduce dezvoltarea de metode matematice pentru computere de înaltă performanță.

Gheorghe Adam: „Problemele de cercetare fundamentală pentru marile proiecte au nevoie de un consum enorm de calcul ca să fie definite ca atare și să se găsească soluții.”

Activitățile și proiectele la care lucrează românii noștri sunt coordonate de Institutul de Fizică Atomică de la Magurele.

Maria Bălășoiu – cercetător IUCN Dubna: „Toată această metodă pe care care o vedeți la acest canal este legată de studiul unor materiale care au inomogenități caracteristice de interes, de studiat în domeniul nano.

Mihail Liviu Craus – cercetator IUCN Dubna: „Intenția sigur este în primul rând să obținem niște materiale, cel puțin pe bază de zirconiu, care să își găsească o aplicație directă în medicină.

Nika este cel mai mare proiect din istoria Institutului și este axat pe explorarea trecerii de la starea nucleară densă la stări de materie care se realizează numai în interiorul stelelor. Din datele și concluziile obținute, are de câștigat și România.

Fizicienii români sunt ca o adevărată familie. 20 lucrează acum la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna.

Pentru contribuția pentru întemeierea Institutului de la Dubna și coordonerea activităților de cercetare din partea României, două alei de aici au primit numele savanților noștri: Horia Hulubei și Șerban Țiteica.

Aici au fost descoperite cele mai multe elemente supragrele din lume care au completat perioada a 7-a a tabelului lui Mendeleev. Exista si elementul cu nr 105 – Dubniu. Tara noastra este membru fondator la IUCN iar cooperarea cercetatorilor romani cu Institutul continua de la înființare , din 1956.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite