2 noiembrie, Ziua internaţională de eliminare a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor. 117 jurnaliști au fost uciși în anii 2020 şi 2021

2 noiembrie 2022, 09:14

 

Între 2006 şi 2020, peste 1.200 de jurnalişti au fost ucişi pentru că au dat ştiri şi au adus informaţii publicului. În nouă din zece cazuri, ucigaşii rămân nepedepsiţi, conform Observatorului UNESCO. Impunitatea duce la mai multe crime şi este adesea un simptom al agravării conflictelor şi al slăbirii legii şi a sistemelor judiciare.

În timp ce crimele sunt forma extremă de cenzură în mass-media, jurnaliştii sunt, de asemenea, expuşi la nenumărate ameninţări – de la răpire, tortură şi alte atacuri fizice, până la hărţuire, în special în sfera digitală. Ameninţările cu violenţa şi atacurile împotriva jurnaliştilor în special creează un climat de teamă pentru profesioniştii din mass-media, împiedicând libera circulaţie a informaţiilor, opiniilor şi ideilor. Femeile jurnaliste sunt afectate de ameninţări şi atacuri, mai ales din mediul online.

Potrivit unui document prezentat de UNESCO, „The Chilling: Global trends in online violence against women journalists”, care face parte dintr-un studiu interdisciplinar realizat de Centrul Internaţional pentru Jurnalişti (ICFJ), 73% dintre femeile jurnaliste intervievate au declarat că au fost ameninţate, intimidate şi insultate online în legătură cu munca lor.

În multe cazuri, ameninţările cu violenţa şi atacurile împotriva jurnaliştilor nu sunt investigate în mod corespunzător. Această impunitate îi încurajează pe autorii crimelor şi, în acelaşi timp, are un efect de intimidare asupra societăţii, inclusiv asupra jurnaliştilor. UNESCO este îngrijorată de faptul că impunitatea dăunează societăţilor prin acoperirea unor grave încălcări ale drepturilor omului, a corupţiei şi a criminalităţii.

Pe de altă parte, sistemele de justiţie care investighează energic toate ameninţările cu violenţa împotriva jurnaliştilor transmit un mesaj puternic că societatea nu va tolera atacurile împotriva jurnaliştilor şi împotriva dreptului la libertatea de exprimare.

Planul de acțiune al ONU privind siguranța jurnaliștilor, la a zecea aniversare

Cu această ocazie, ministrul austriac al Afacerilor Externe în colaborare cu UNESCO și OHCHR a organizer o conferinţă care va avea loc în perioada 3-4 noiembrie la Viena, Austria.

Temele centrale ale evenimentului sunt prevenire, protecția și urmărirea penală a infracțiunilor împotriva jurnaliștilor, dar şi un bilanțul al realizărilor și provocărilor din ultimii 10 ani în ceea ce privește punerea în aplicare a Planului ONU.

În prima zi, organizațiile societății civile se vor reuni pentru a face schimb de bune practici în ceea ce privește punerea în aplicare a planului ONU și pentru a discuta strategii de abordare a problemelor emergente. În cea de-a doua zi va

avea loc o conferință ministerială în cadrul căreia se va reînnoi angajamentul politic față de punerea în aplicare a planului ONU.

Consultări regionale și tematice

UNESCO organizează o serie de consultări cu părțile interesate la nivel local pentru a face un bilanț al progreselor și al provocărilor legate de protecția jurnaliștilor în ultimii zece ani și pentru a stabili o strategie de punere în aplicare mai eficientă a Planului, pornind de la poveștile de succes și de la lecțiile învățate în contextul specific al fiecărei regiuni. Consultările vor sta la baza unui set de recomandări care vor fi prezentate la Conferința ministerială de la Viena.

Documentul „Amenințări care reduc la tăcere: Tendințe în ceea ce privește siguranța jurnaliștilor”, publicat cu ocazia Zilei internaționale de încheiere a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor, oferă cele mai recente statistici privind uciderea jurnaliștilor și impunitatea pentru crimele împotriva acestora, precum și o analiză a tendințelor privind siguranța jurnaliștilor în timpul protestelor și abuzul psihologic online.

În perioada 2016-2020 asasinatele au scăzut cu 20 la sută faţă de perioada 2011-2015.

Rata globală de impunitate pentru crimele împotriva jurnaliștilor rămâne foarte ridicată, 87 la sută. Aceast procent indică faptul că amenințările cu acte de violență la adresa presei sunt în creștere.

În 2021, procentul femeilor jurnalişti, din totalul jurnaliștilor uciși este de 11%, faţă de 6% în anul precedent.

117 jurnaliști uciși între anii 2020 şi 2021.

În acești doi ani s-a înregistrat cel mai mic număr de decese din orice perioadă de raportare de la prima publicare a raportului UNESCO, în 2008. Anul 2021 are cel mai mic număr anual de decese din ultimii 14 ani, 55 de asasinate.

În perioada 2020-2021, 6 jurnaliști au fost uciși în timp ce transmiteau de la proteste, revolte sau demonstrații. Acest lucru confirmă tendința identificată în raportul precedent, care remarca o creștere a numărului de jurnaliști uciși în astfel de contexte. În perioada 2016-2017, cifra pentru această categorie de omoruri a fost de 3 jurnaliști.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite