2 iulie - Ziua internaţională a ziaristului sportiv

La data de 2 iulie este marcată, anual, Ziua internaţională a ziaristului sportiv. Această dată a fost aleasă în 1994, de către Asociaţia Internaţională a Presei Sportive (AIPS), cu prilejul aniversării a 70 de ani de la înfiinţare, potrivit http://www.aipsmedia.com.

02 Iulie 2022, 08:16 (actualizat 02 Iulie 2022, 08:23) Știrile TVR |
Jurnaliști sportivi
Jurnaliști sportivi
Jurnalisti
Jurnalisti

Anul 2022 marchează două aniversări importante pentru presa sportivă din ţara noastră. Asociaţia Presei Sportive din România sărbătoreşte 95 de ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, Dumitru Graur, preşedintele APS, a reamintit profesiunea de credinţă pe care înaintaşii jurnalismului sportiv românesc au declarat-o în anul 1927: "Să dovedim prin ponderaţie, seriozitate şi onestitate profesională că instituţiunea ce am creiat este viabilă şi sortită unui rodnic viitor. Dacă ziariştii sportivi voesc să fie consideraţi şi respectaţi de celelalte bresle, trebue în primul rând să se respecte şi considere între ei", citat pe site-ul apsmedia.ro.

Totodată, la data de 5 mai 2022, s-au împlinit 65 de ani de la prima transmisiune sportivă în direct din ţara noastră, arată apsmedia.ro. Este vorba despre meciul de rugby dintre selecţionata Bucureştiului şi cea a echipei de tineret a Angliei, transmis de Televiziunea Română. Atunci britanicii au învins cu 11-3, meciul fiind disputat pe Stadionul Republicii din Capitală, în prezenţa a 20.000 de spectatori. Pentru TVR, a fost a doua transmisiune în direct din afara instituţiei, prima din domeniul sportului.

(w620) Jurnalisti


În ziua de 19 iunie 2022, a avut loc cea de-a patra ediţie a Premiilor AIPS Sport Media, singurul premiu global pentru jurnalismul sportiv. Desfăşurată la Doha, pe stadionul Khalifa International Stadium, arenă ce va găzdui 8 meciuri de Cupă Mondială anul acesta, competiţia a înregistrat 1.732 de înscrieri, din 133 de ţări.

La prima ediţie a AIPS Sport Media Awards, Dumitru Graur a primit premiul al treilea la secţiunea Editorial, pentru ca doi ani mai târziu, Andreea Giuclea să ocupe locul secund la aceeaşi secţiune, notează apsmedia.ro.

Jurnalismul sportiv a cunoscut o ascensiune remarcabilă în mass-media începând cu anii '50-'60 ai secolului trecut. De atunci, au apărut nenumărate publicaţii, posturi de radio şi televiziuni dedicate exclusiv sportului. Din domeniul presei scrise, câteva titluri care au marcat istoria jurnalismului sportiv sunt L'Equipe din Franţa, Gazzetta dello Sport din Italia, franciza americană Sports Illustrated şi Sporting News (SUA).

(w620) Jurnalisti

Semnificaţia datei de 2 iulie vizează marcarea înfiinţării AIPS şi evidenţierea realizărilor, precum şi rolul jurnaliştilor sportivi din întreaga lume. Jurnalismul sportiv nu se rezumă doar la relatări şi statistici competiţionale, ci poate contribui la asigurarea păcii şi bunei înţelegeri între naţiunile implicate în diverse întreceri. Sportul şi fairplay-ul sunt bune prilejuri de apropiere între oameni, iar un bun jurnalist sportiv ştie şi foloseşte acest lucru.


Şedinţa constitutivă a AIPS avut loc la Paris, la 2 iulie 1924, şi a reunit 80 de reprezentanţi din 18 state, printre care şi România, sub preşedinţia lui Henry Pate, reprezentant al guvernului Franţei, în calitate de Înalt Comisar pentru Educaţie Fizică şi Sport. Cu prilejul primei reuniuni, ziariştii sportivi au elaborat statutul AIPS. Conform acestuia, AIPS îşi propune "apărarea intereselor ziariştilor sportivi, strânsa colaborare pentru progres şi educaţie, îndeplinirea misiunii de fraternitate şi pace între oameni şi popoare".

Asociaţia Presei Sportive din România (APS) este afiliată AIPS. APS a luat fiinţă în decembrie 1927, atunci când mai mulţi gazetari sportivi din Bucureşti au luat iniţiativa înfiinţării asociaţiei şi au ales primul comitet de conducere, potrivit http://www.aipsmedia.com.

În luna martie 2018, Asociaţia Presei Sportive din România a primit Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei Regale. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

 

 

 

sursa agerpres

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 4°C 6°C
CLUJ 1°C 3°C
CONSTANTA 11°C 10°C
CRAIOVA 7°C 6°C
BRASOV 4°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI