2 februarie, Ziua Ariciului. Erou solar, păstrător al tainelor pământului, vedetă pe reţelele de socializare, în filme şi cărţi

2 februarie 2018, 07:53

În mitologia noastră, ariciul a participat alături de Dumnezeu şi Diavol la facerea lumii. El este cel care a pus ordine în succesiunea zilelor şi a preîntâmpinat incestul Soarelui cu Luna. Mai mult, în alte mituri, el este cel care a salvat lumea atunci când Dumnezeu a greşit sau a fost mediator între zi şi noapte, pământ şi apă, suprafaţă şi adâncime, ordine şi haos, normă şi abatere.

Legendele şi miturile i-au dat rolul de stăpân şi paznic al tainelor şi bogăţiilor pământului. Iar cea mai mare taină aflată în păstrarea sa era singura plantă magică care putea să învingă bolile şi moartea, cea care putea deschide uşile Raiului.

Se spune în popor că atunci când cineva încuie puii mamei arici, aceasta caută Iarba Fiarelor, pe care doar ea o poate afla, şi cu ajurorul acesteia descuie lacătele şi îşi eliberează puii.

 

(w500) Arici

În Antichitate, era considerat talisman aducător de noroc şi era semn bun când o familie de arici se stabilea în apropierea unei locuinţe.

Pentru buriaţi (trib mongol), ariciul este cel mai bun sfătuitor, responsabil cu agricultura şi cel care a descoperit focul, în timp ce în culturile indo-europene, ocupa un loc important în teoria despre originea Universului.

Cu ace care înţeapă ca focul, asemănătoare razele soarelui, micul insectivor nocturn era perceput, pe de-o parte, ca erou solar, iar pe de altă parte, ca simbol al matricei şi misterului feminin.

Arici celebri

Tiggy-Winkle este o spălătoreasă arici care trăiește într-o scorbură în Lake District şi care se împrieteneşte cu micuţa Lucie. Cele două livrează hainele proaspăt spălate animalelor și păsărilor din vecinătate.Scriitoarea şi ilustratoarea britanică Beatrix Potter a scris cărţi pentru copii, multe dintre ele dedicate fetiţelor şi activităţilor casnice, aşa cum este şi „The Tale of Mrs. Tiggy-Winkle”, publicată în anul 1905.

(w160) Ariciul So

Ariciul Sonic, protagonistul unor jocuri online pentru copii. Un arici albastru care caută mereu aventura şi are capacitatea de a alerga cu viteză supersonică și de a se transforma într-o minge pentru a-şi ataca inamicii.

(w220) Mrs_Tiggy-

Ariciul Sebastian din filmul lui Peter Jackson „The Hobbit: An Unexpected Journey” (2012).

Aricii au luat cu asalt şi reţelele sociale: Darcy The Flying Hedgehog locuieşte la Tokyo şi e celebră pe Instagram.

Vrei să vezi cum arată ziua unui arici? Elena Eremina este un fotograf din Sankt Petersburg, specializat pe miniaturi. De la hamsteri la arici, este o maestră în fotografierea animalelor mici. Chiar dacă cele mai multe dintre fotografii sunt, probabil, editate, ele au un mare succes.

Dacă dorim un arici, trebuie să ştim că:

În captivitate, dacă sunt îngrijiţi corespunzător, aricii trăiesc 10-16 ani.

Deşi sunt mari amatori de lapte, este recomandat să fie hrăniţi cu fructe, carne, nuci. Laptele le produce o formă severă de diaree sau chiar moartea.

Aricii scot sforăituri, chiţăie sau scâncete. Aşa comunică ei.

Aricii se împrietenesc repede cu câinii şi pisicile.

Ariciul este un animal nocturn, cu 3 perioade de activitate: în internalul 18-20, după miezul nopţii şi între orele 4 şi 6.

Aricii sunt buni înotători, se pot căţăra în copaci, pe ziduri sau garduri.

Sunt şi buni agricultori, eficienţi sanitari pentru grădini. Un singur arici curăţă grădina de insecte dăunătoare, consumând doar într-o noapte circa 200 grame de larve, gândaci şi alte insecte.

Cele mai întâlnite specii de arici sunt: ariciul algerian, ariciul african, ariciul indian, ariciul cu „patru degete” și ariciul alb pântecos. Aricii africani s-au adaptat cel mai bine vieții alături de oameni, fiind cea mai întâlnită specie.

 

Surse:

descopera.ro

agrointel.ro

divahair.ro

adevarul.ro

daysoftheyear.com

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite