2 februarie, Ziua Mondială a Zonelor Umede, zone care dispar de trei ori mai repede decât pădurile

3 februarie 2020, 07:40

Zonele umede au o importanţă deosebită nu doar pentru oameni, ci pentru întreaga planetă. Asta pentru că adăpostesc diverse forme de viaţă, împiedică inundaţiile, seceta şi alte dezastre naturale, dar şi stochează mai bine dioxidul de carbon decât oricare alte ecosisteme.

Copiii au fost cei mai entuziasmaţi şi curioşi să descopere frumuseţea naturii. Unii chiar frecventează cursurile de la Şcoala de Birding, organizate de Societatea pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii. Astăzi au studiat, în special, păsările acvatice, care-şi au habitatul în zonele umede.

Având în vedere că multe zone umede sunt habitate importante pentru păsări, pentru diverse specii de păsări, pentru că unele păsări folosesc zonele umede fie  în perioada de cuibărire, fie în migrare, fie în iernare, noi considerăm că este o zi importantă şi pentru noi, comunitatea care studiază păsările sălbatice din Republica Moldova.

Ziua Zonelor Umede are o importanţă internaţională.

Pe data de 2 februarie 1971, în oraşul iranian Ramsar, a fost semnată Convenţia pentru protecţia zonelor umede.

Şi Republica Moldova este semnatară a acestei convenţii, ceea ce înseamnă că s-a angajat în faţa altor ţări să protejeze cele mai importante astfel de zone din ţară.

Astăzi este o zi foarte importantă pentru ecosistemele umede din Republica Moldova, deoarece şi noi ne alăturăm la această convenţie internaţională, cu scopul de a proteja şi de a conserva biodiversitatea din aceste zone. Am venit special cu copilul păentru că este generaţia viitoare care va avea grijă de această ţară şi sper să conştientizeze de mic cât de important este.

40 la sută dintre speciile de plante, păsări şi animale din lume trăiesc şi se hrănesc în zonele umede. Din păcate, aceste zone dispar de trei ori mai repede decât pădurile, arată un studiu realizat de Global Wetland Outlook.

Zonele umede sunt habitate naturale, care, după părerea mea, sunt ameninţate cu dispariţia pentru că având în vedere ritmul ăsta accelerat al dezvoltării noastre, al dezvoltării oraşelor, al necesităţii de a avea terenuri pentru agricultură, sacrificăm zonele umede, dar ele sunt pepeniere ale lumii vii, dacă ne putem exprima aşa. „

În Republica Moldova sunt trei zone umede de importanţă internaţională, care cuprind o suprafaţă totală de circa 90 de mii de hectare şi constituie un refugiu pentru numeroase specii de floră şi faună. Este vorba despre Lacurile Prutului de Jos, Nistrul Inferior şi Nistrul de Sus.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite