2 decembrie, Ziua Internațională pentru abolirea sclaviei. 40 de milioane de persoane sunt victime ale sclaviei moderne

2 decembrie 2017, 11:32

Mii de persoane din lume sunt exploatate în diferite forme, sexual sau prin muncă forţată, sclavia modernă fiind a doua cea mai profitabilă afacere ilegală după traficul de droguri, devansând traficul de arme.

Potrivit Organizației Internaționale a Muncii (OIM), peste 40 de milioane de persoane din întreaga lume sunt victime ale sclaviei moderne. Deși sclavia modernă nu este definită prin lege, ea este folosită ca termen umbrelă care acoperă practici precum munca forțată, robia datornicilor, căsătoria forțată și traficul de ființe umane. În esență, se referă la situații de exploatare pe care o persoană nu le poate refuza din cauza amenințărilor, violenței, coerciției, înșelăciunii și/sau abuzului de putere.

În plus, peste 150 de milioane de copii sunt supuși muncii forțate, aproape unul din zece copii din întreaga lume.

Aproximativ 40,3 milioane de persoane se află în sclavie modernă, dintre care 24,9 în muncă forțată și 15,4 milioane în căsătorii forțate.

Există 5,4 victime ale sclaviei moderne pentru fiecare 1.000 de persoane din lume.

1 din 4 victime ale sclaviei moderne sunt copii.

(w500) Abolirea s

Din cele 24,9 milioane de persoane prinse în muncă forțată, 16 milioane de persoane sunt exploatate în sectorul privat, cum ar fi munca casnică, construcțiile sau agricultura; sunt 4,8 milioane de persoane în exploatare sexuală forțată și 4 milioane de persoane în muncă forțată impuse de autoritățile statului.

Femeile și fetele sunt afectate în mod disproporționat de munca forțată, reprezentând 99% dintre victimele din industria sexului comercial și 58% din alte sectoare.

În ţările Uniunii Europene, potrivit datelor oficiale transmise de ţările membre, sunt aproximativ 16 mii de victime ale acestui fenomen, din care 15 la sută sunt minore, iar România, Bulgaria, Olanda, Ungaria şi Polonia sunt ţările cu cea mai mare incidenţă.

Traficul de persoane în România

În principal, România este ţară de origine a victimelor traficului de persoane, iar numărul total al victimelor identificate este 4622, în perioada 2011-2015, conform ultimului raport al Consiliului Europei.

66% dintre victimele identificate sunt femei, iar numărul copiilor victime ale traficului uman a fost 1595, în perioada 2011-2015. Principala formă de exploatare a victimelor identificate a fost exploatarea sexuală (54% dintre victime), apoi exploatarea prin muncă (34%) şi cerşetoria forţată (6%). În afară de asta, autoritățile au identificat şi 23 de victime ale traficului exploatate în cadrul unor activităţi infracționale.

Majoritatea victimelor au avut ca destinaţie Italia, Spania, Germania, Franţa, Grecia, Polonia şi Marea Britanie.

Numai în Spania, în anul 2015, peste 10 mii de persoane se aflau în risc de exploatare prin muncă, în special în domeniul agricol, fiindu-le încălcate drepturile fundamentale în domeniul muncii.

Spania şi România coopereză strâns pentru stoparea traficului de persoane, afirmă ambasadorul României la Madrid, doamna Gabriela Dancău:

Avem o cooperare extrem de dinamică la nivel judiciar între România şi Spania, la nivel poliţienesc există instrumente de lucru care funcţionează foarte, foarte bine, sunt reţele destructurate prin această colaborare între autorităţile noastre. Dacă ne referim acum strict la ceea ce înseamnă traficul de persoane, e clar că problemele sunt undeva la sursă şi va trebui printr-o intensificare cu autorităţile locale din România să găsim metodele necesare pentru a împidica acest trafic de persoane înspre alte ţări, normal prin îmbunătăţirea condiţiilor economice din zonele de provenienţă – spune Gabriela Dancău.

surse

anitp.mai.gov.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite