2 Aprilie, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului
Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului
2 aprilie 2023, 14:50

În ultimii ani, s-au făcut progrese majore în ceea ce privește creșterea gradului de conștientizare și acceptare a autismului, nu în ultimul rând datorită numeroșilor și extraordinarilor avocați ai autismului care au lucrat neobosit pentru a aduce experiența trăită de persoanele cu autism din lumea largă.

În plus, profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și cadrele universitare din multe țări încorporează acum în activitatea lor paradigma neurodiversității, inventată de sociologul Judy Singer la sfârșitul anilor 1990.

Ne îndepărtăm de ideea de a vindeca sau de a converti persoanele cu autism și ne concentrăm în schimb pe acceptarea, sprijinirea și includerea acestora și pe apărarea drepturilor lor. Aceasta este o transformare majoră pentru toate persoanele autiste, pentru aliații lor, pentru comunitatea mai largă a neurodiversității și pentru lume în general. Aceasta le permite persoanelor cu autism să își revendice demnitatea și stima de sine și să se integreze pe deplin ca membri valoroși ai familiilor și societăților lor.

De asemenea, face posibilă concentrarea atenției asupra contribuțiilor pe care persoanele cu autism le aduc lumii, așa cum se va întâmpla în acest an cu ocazia Zilei Mondiale de Conștientizare a Autismului (WAAD), concentrându-se în special pe contribuțiile lor acasă, la locul de muncă, în domeniul artelor și în elaborarea politicilor.

Cu toate acestea, persoanele cu autism se confruntă încă cu discriminare și alte provocări. La fel ca în cazul tuturor populațiilor, persoanele autiste au o gamă largă de talente și provocări care, adesea, nu sunt recunoscute de lumea în care se nasc. În plus, nivelurile de conștientizare și acceptare variază dramatic de la o țară la alta. Trebuie să recunoaștem, de asemenea, că persoanele autiste sunt deosebit de vulnerabile la tulburările majore ale rutinei și vieții de zi cu zi, la care suntem martori în jurul nostru, cum ar fi pandemiile, războaiele și dezastrele naturale.

Mesajul secretarului general ONU, Antonio Guterres

De Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, sărbătorim contribuțiile persoanelor cu autism și ne reînnoim hotărârea de a le promova drepturile inerente.

În ciuda progreselor importante, persoanele cu autism continuă să se confrunte cu bariere sociale și de mediu în calea exercitării depline a drepturilor și libertăților lor fundamentale, în conformitate cu Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități și cu Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă.

Trebuie să facem mai bine – prin promovarea educației incluzive, a oportunităților egale de angajare, a autodeterminării și a unui mediu în care fiecare persoană este respectată. Și, pe măsură ce facem acest lucru, recunoaștem, de asemenea, rolul familiilor, al îngrijitorilor și al rețelelor de sprijin în viața persoanelor cu autism.

Astăzi și în fiecare zi, haideți să recunoaștem pe deplin contribuțiile active și diverse ale persoanelor cu autism și să lucrăm împreună cu cestea pentru a construi o lume incluzivă și accesibilă pentru toți.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite