2 aprilie, Ziua Mondială de conştientizare a autismului. Actorii susțin cauza persoanelor cu autism

2 aprilie 2019, 07:24

Asociaţia Help Autism, care susţine programe de terapie pentru 500 de copii, organizează marţi Ziua Porţilor Deschise în toate centrele sale: Delea Nouă, Mălin, Casa Soarelui, Suceava, unde cei interesaţi pot „trăi o zi din viaţa unui copil cu autism”.

Pentru al treilea an consecutiv, la iniţiativa Help Autism şi în parteneriat cu Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, Societatea Română de Radiodifuziune, Sky Tower, compania Globalworth, lumini albastre vor străluci în Capitală, în semn de solidaritate cu lupta copiilor cu TSA, în cadrul acţiunii Noaptea Albastră a Autismului, parte a mişcării mondiale „Light it Up Blue”.

Clădiri simbol ale Bucureştiului îşi vor ilumina faţadele în albastru: creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti din Piaţa Lahovari, Sala Radio, Sky Tower, Globalworth Tower şi Globalworth Campus, Teatrul Excelsior şi Arcul de Triumf.

Manifestări cu ocazia zilei de 2 aprilie vor avea loc şi în ţară. 52 de asociaţii şi fundaţii şi 26 de instituţii publice, care fac parte din Reţeaua RO-TSA, înfiinţată la iniţiativa Help Autism în sprijinul copiilor cu autism, vor organiza acţiuni menite să informeze şi să implice comunităţile locale.

Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului va fi marcată şi de Asociaţia Părinţilor Copiilor Cu Nevoi Speciale Suceava, Asociaţia Blijdorp Suceava, Asociaţia Educatorilor Suceveni, Asociaţia „Îţi Arăt Că Pot” Iaşi, Asociaţia „Zbor De Fluturi” Iaşi, Asociaţia „Surâsul Albastru” Iaşi, Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism din Judeţul Botoşani, Asociaţia Papillon Clinique Bacău, Asociaţia „Suflete Albastre” Botoşani, ISJ Neamţ, Şcoala Profesională Specială Trinitas Târgu Frumos şi DGASPC Suceava, care vor organiza acţiuni la nivel local cu scopul de a informa comunitatea cu privire problematica autismului, se mai arată în comunicatul citat.

 

(w500) World Auti

Numărul persoanelor diagnosticate cu tulburare de spectru autist a crescut în ultimii ani

Pentru Națiunile Unite, drepturile persoanelor cu dizabilități, inclusiv ale persoanelor cu autism, prevăzute în Convenția privind drepturile persoanelor cu handicap (CRPD), fac parte integrantă din mandat.

Atunci când liderii mondiali au adoptat Agenda 2030 pentru dezvoltarea durabilă în 2015, comunitatea internațională și-a reafirmat angajamentul ferm față de dezvoltarea incluzivă, accesibilă și durabilă și a promis că nimeni nu va mai rămâne în urmă. În acest context, participarea persoanelor cu autism atât ca agenți, cât și ca beneficiari este esențială pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (SDG).

Pentru multe persoane diagnosticate cu tulburare de spectru autist, accesul la tehnologii de asistență este o condiție prealabilă pentru a putea să-și exercite drepturile fundamentale și să participe pe deplin la viața comunităților lor.

Tehnologia de asistență poate reduce sau elimina obstacolele din calea existenței și activității lor.

Astăzi, să reafirmăm angajamentul nostru de a promova participarea deplină a tuturor persoanelor cu autism și să ne asigurăm că au sprijinul necesar pentru a-și putea exercita drepturile și libertățile fundamentale” este mesajul secretarului general al Națiunilor Unite, António Guterres.

Autismul este o afecțiune neurologică pe tot parcursul vieții, care se manifestă în copilăria timpurie, indiferent de sex, rasă sau statut socio-economic. Termenul de Tulburări de Spectru Autist se referă la o serie de caracteristici de ordin neuro-psihice și de comportament

Pentru multe persoane diagnosticate cu tulburare de spectru autist, accesul la tehnologii moderne de asistență (internetul și comunitățile digitale; tehnologia de casă inteligentă; telemedicina, etc.)  este o condiție necesară pentru a putea să-și exercite drepturile fundamentale ale omului și să participe pe deplin la viața comunităților lor, contribuind astfel la realizarea Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Deși progresele tehnologice sunt continue, există încă obstacole majore în calea utilizării lor, inclusiv; costurile ridicate, disponibilitate redusa, deficiențe de cunoaștere a potențialului lor și lipsa de instruire în utilizare.

În 2007, Adunarea Generală ONU a declarat 2 aprilie Ziua de Conştientizare a Autismului.

În România, sunt aproape 8 mii de persoane diagnosticate.

În 2018, aproximativ 1 din 59 copii era  diagnosticat cu tulburare de spectru autist

1 din 37 de băieți

1 în 151 de fete

 

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă