2,1 miliarde de lei, efortul bugetar pentru creșterea salariilor

23 august 2022, 16:59

Guvernul a decis să retragă săptămâna trecută proiectul inițial prin care salariile angajaților din ministere și ale celor care lucrează cu fonduri europene urmau să crească cu până la 50% din luna august, după ce Consiliul Economic și Social a stabilit că măsura ar fi discriminatorie. Astfel că ordonanța a fost corectată, iar acum tuturor bugetarilor le vor crește salariile, dar cu diferența de un sfert până la grila din 2022.

Marius Budăi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Aceste majorări, această acordare a o pătrime din diferența aflată în plată și nivelul care ar fi trebuit să fi fost în lege dacă se respecta legea este suportat din bugetul deja existent. Noi avem ca și impact estimat undeva puțin peste 2 miliarde de lei necesar până la sfârșit de an. Poate vine o întrebare de unde sunt aceste economii, avem posturi vacante, știți foarte bine că au fost blocate angajările la stat începând cu 1 iulie, s-au făcut analize pe fiecare ordonator de credite și ne încadrăm cu această majorare”.

Creșterea depinde de grila de salarizare în care se încadrează fiecare angajat de la stat, însă mulți bugetari spun că se așteaptă să primească cel mult 300 de lei în plus.

Cosmin Andreica, preşedintele Sindicatului Europol: Nu vorbim despre o creștere salarială, vorbim despre aplicarea unei tranșe din Legea salarizării, adică de un sfert din cele două tranșe restante pe care Guvernul le-a amânat de la plată începând cu anul 2021. În concret, pentru polițiști cel puțin înseamnă un cutantum de aproximativ 130 de lei în medie”.

1,2 milioane de persoane ocupau în decembrie anul trecut posturi în instituţiile şi autorităţile publice din România. Cu aproximativ 3.500 mai multe decât în noiembrie. Peste 60% din posturile ocupate în sistemul bugetar sunt în administraţia publică centrală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite