1989 - începutul sfârșitului pentru regimurile comuniste din Europa Centrală și de Est

1989  a marcat  începutul sfârșitului pentru regimurile comuniste din Europa Centrală și de Est. Revoltele au redesenat o realitate fără Cortina de Fier. Zidul Berlinului s-a prăbușit cu zgomot și a fost dezmembrat cu mâinile goale. Ritmul reconstrucției a fost diferit în țările din regiune. Loara Ștefănescu vine cu o analiză despre reperele Cortinei de Fier, după 28 de ani de libertate.

22 Decembrie 2017, 23:26 (actualizat 23 Decembrie 2017, 14:09) |

1989 a fost anul în care o lume s-a prăbușit. Iar Cortina de Fier s-a ridicat sau a căzut. Două fațete ale unei sintagme istorice lansate în 1946 de Winston Churchill, într-un discurs rostit la Fulton.

O Cortină de Fier a coborât tăind în două continentul și lăsând în spatele ei, captive sferei sovietice, o serie de state și teritorii grupate sub sigla Europei Centrale și de Est. În 1989 s-a ridicat Cortina, o metaforă a dispariției obstacolului sau a căzut, dacă o proiectăm simbolic pe Zidul Berlinului.

În spatele Cortinei, zeci de milioane de oameni au fost supuși unor abuzuri greu de înțeles din partea regimurilor comuniste. La Gdansk, muncitorii polonezi au făcut prima spărtură, în anii '80. În vara lui '89, Cortina crăpa la granița ungaro-austriacă. Tratatul de la Varșovia începe să-și vadă viitorul pe muzica lui Frank Sinatra. Iar Zidul Berlinului se prăbușește cu zgomot, în norii de praf și pe umerii unei istorii mai grăbite decât programele cancelariilor sau ale serviciile secrete.

10 devine simbolul disoluției Cortinei de Fier. 10 ani de luptă pentru democrație în Polonia, 10 luni în Ungaria, 10 săptămâni în Cehoslovacia, 10 zile în Bulgaria, 10 ore în România. A început disoluția frontierei geopolitice a sferei de influență sovietică. Reconstrucția mentală, economică și politică s-a desfășurat în ritmuri și cu viteze diferite în aceste țări.

În Malta, într-un început friguros de decembrie, liderii celor două superputeri - George Bush și Mihail Gorbaciov luau notă de faptul că, în inima Europei, ceața se ridică. Cortina de Fier se evapora.

În spatele Cortinei de Fier, timp de 44 de ani, adevărul trebuia descoperit în imaginile minciunii.

La 28 de ani de la ridicarea ei, România își caută definiția eliberării pe o scenă unde s-au rostogolit pe rând Revoluția cu R mare, lovitura de stat și, mai nou, diversiunea militară.

Pentru cei foarte tineri este o filă de istorie recentă cu adevăruri fragmentate și multe semne de întrebare. Și de noi depinde ca noile cortine să nu cadă pe frontieră. Ca să putem scrie istorie, nu doar să fim istorie.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 14°C 13°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 12°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI