19 noiembrie, Ziua Mondială a Toaletelor. Peste 2 miliarde de oameni nu au acces la servicii sanitare de bază

Sunt sigur că vor exista multe glume atunci când mass-media şi publicul larg vor afla că ONU a desemnat o Zi Mondială a Toaletelor - afirma diplomatul singaporez Mark Neo, la propunerea căruia a fost instituită această zi. Marcată în 19 noiembrie, Ziua Mondială a toaletelor atrage atenţia felului în care sanitaţia, sau lipsa acesteia, are impact asupra sănătăţii şi demnităţii oamenilor, precum şi asupra mediului.

19 Noiembrie 2018, 08:52 (actualizat 21 Noiembrie 2018, 18:48) | Magda Manea |
Ziua Mondială a Toaletelor / FOTO: un.org
Ziua Mondială a Toaletelor
Ziua Mondială a Toaletelor
Ziua Mondială a Toaletelor
Toalete în Bangladesh
Ziua Mondială a Toaletelor
Ziua Toaletelor în India
Ziua toaletelor

Să spargem tabu-urile - afirma şi secretarul general ONU Ban Ki-moon în 2013, când Adunarea Generală ONU decidea în unanimitate instaurarea unei Zile Mondiale a Toaletelor.

Aceast zi înseamă a vorbi despre ce de este făcut pentru cele 2.4 miliarde de persoane care trăiesc fără toaletă. Campania din acest an se bazează pe următoarea narațiune: "Când te cheamă natura, ai nevoie de toaletă. Dar, miliarde de oameni nu au una. Aceasta înseamnă că fecalele umane, la scară mare, nu sunt captate sau tratate și contaminează apa și solul. Ne transformăm mediul într-un canal deschis. Trebuie să construim toalete și sisteme de salubritate care să funcționeze în armonie cu ecosistemele ".

Astăzi, 4,5 miliarde de oameni trăiesc fără o toaletă sigură și 892 milioane de oameni încă practică defecarea în aer liber.

315.000 de copii mor anual din cauza diareei provocate de condiţiile de sanitaţie proaste şi apa nepotabilă (conform datelor WAS-Hwatch 2016).

 

(w500) Ziua Mondi

17% din decesele la locul de muncă sunt provocate de bolile provocate de proasta sanitaţie şi practicile de igienă de la locul de muncă (conform datelor Organizaţiei Internaţionale a Muncii International Labour Organization din 2003).

Scăderea productivităţii datorată îmbolnăvirilor cauzate de lipsa sanitaţiei şi igiena proastă este estimată a avea un impact în unele ţări şi de 5%  din Produsul Intern Brut (date Hutton 2012).

 

(w500) Toalete î

În fiecare an, în medie 1.8 milioane de oameni aflaţi în situaţii de urgenţă primesc apă, sanitaţie şi produse de igienăde la organizaţiile umanitare Crucea Roşie şi Semiluna Roşie . Între 2005 to 2014, 3.8 millioane de oameni au beneficiat de îmbunătăţirea condiţiilor de sanitaţie

Obiectivele de dezvoltare sustenabilă lansate de ONU în anul 2015, prin Agenda 2030, includ şi targetul de a asigura accesul la sanitaţie pentru  fiecare om de pe planetă, până în 2030.

 

sursa

un.org

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 17°C
IASI 14°C 14°C
CLUJ 13°C 13°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 17°C 16°C
BRASOV 13°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI