19 noiembrie, Ziua mondială a toaletei. În fiecare zi, peste 700 de copii sub cinci ani mor din cauza diareei

Ziua Mondială a Toaletei
Ziua Mondială a Toaletei
19 noiembrie 2021, 06:36

Tema din acest an este Punerea în valoare a toaletelor. Campania atrage atenția asupra faptului că toaletele – și sistemele de salubritate care le susțin – sunt subfinanțate, prost gestionate sau neglijate în multe părți ale lumii, cu consecințe devastatoare pentru sănătate, economie și mediu, în special în cele mai sărace și mai marginalizate comunități.

La nivel global, cel puțin 2 miliarde de oameni folosesc o sursă de apă potabilă contaminată cu fecale.

În fiecare zi, peste 700 de copii sub cinci ani mor din cauza diareei cauzate de apa nesigură și igienă precară.

Pentru fiecare dolar investit în salubritate de bază, până la 5 dolari sunt returnați în costuri medicale economisite și productivitate crescută, iar de-a lungul întregului lanț de servicii sunt create locurile de muncă.

Pentru femei și fete, toaletele de acasă, de la școală și de la locul de muncă le ajută să își împlinească potențialul și să-și joace pe deplin rolul în societate, în special în perioada menstruației și a sarcinii.

Statisticile alarmante atrag atenţia asupra faptului că cei care trăiesc fără servicii de salubritate sigure se confruntă adesea cu multe forme de discriminare. Acest neajuns poate fi depăşit în timp prin accesarea şi gestionarea serviciilor de salubritate sau prin îmbunătăţirea instalaţiilor actuale.

La nivel mondial, suntem departe de a atinge obiectivul de dezvoltare durabilă al ONU (ODD 6), care garantează accesul tuturor la apă şi canalizare şi asigurarea unui management durabil pentru resursele de apă, scrie site-ul https://www.un.org/.

Toată lumea trebuie să aibă salubritate durabilă, alături de apă curată şi facilităţi de spălare a mâinilor, pentru a ajuta la protejarea şi menţinerea securităţii noastre de sănătate şi la stoparea răspândirii bolilor infecţioase mortale, cum ar fi COVID-19, holera şi febra tifoidă. Sistemele de canalizare durabile reutilizează, de asemenea, deşeurile pentru a stimula în siguranţă agricultura şi pentru a reduce şi captura emisiile pentru o energie mai ecologică.

Ponderea locuinţelor din România care nu au o toaletă în interior este de peste zece ori mai mare decât media din UE, România fiind de altfel singurul stat membru UE unde aproape un sfert din populaţie trăieşte în locuinţe care nu au toaleta în interior, arată datele publicate anul trecut de Eurostat.

Testați-vă cunoștințele despre criza de salubritate, susținând un test rapid dezvoltat de IWA (Asociaţia Internaţională a Apei).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite