18 iulie, Ziua Internațională Nelson MandeIa. Acționează! Inspiră schimbarea! Fă din fiecare zi o zi Mandela

În fiecare an, în 18 iulie, ziua în care s-a născut Nelson Mandela, întreaga lume marchează ziua „ultimului erou pur-sânge de pe planetă”. Toți avem abilitatea și responsabilitatea de a schimba lumea în bine, iar Ziua Mandela este o ocazie pentru fiecare dintre noi să luăm măsuri și să inspirăm o schimbare.

18 Iulie 2017, 08:04 (actualizat 18 Iulie 2017, 08:09) | Magda Manea |
Nelson Mandela / FOTO: pinterest
Nelson Mandela
Nelson Mandela
Nelson Mandela

Nelson Mandela este simbolul sacrificiului şi al dreptăţii, iar viaţa lui constituie un model nu doar pentru vremurile noastre, ci pentru toate timpurile”, spune biograful său, Richard Stengel, care i-a urmărit traseul politic şi viaţa personală.

Nelson Mandela

S-a născut pe 18 iulie 1918 în Transkei, Africa de Sud și a studiat dreptul la Universităţile Fort.

S-a înscris în mişcarea de rezistenţă față de Partidul Naţional din Africa de Sud, cel care susţinea politicile de apartheid. A fost acuzat de trădare într-un proces care a durat cinci ani, între 1956 şi 1961. A fost achiat.

La începutul anilor ’60, Mandela a pus bazele aripii militare a Congresului Naţional African, formaţiune cu revendicări anti-apartheid. A fost arestat în 1962 şi condamnat la cinci ani de închisoare. Concomitent, alţi membri ai Congresului Naţional African au fost arestaţi sub acuzaţia de tentativă de puci militar. Mandela a fost adus în faţa judecătorilor alături de colegii săi. Şapte dintre aceştia au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă. Cel de-al optulea a fost Nelson Mandela. Avea 44 de ani.

A stat 27 de ani într-o celulă din închisoarea Robben Island, lângă Cape Town. Dincolo de gratiile celulei, populaţia de culoare din Africa de Sud l-a transformat într-un simbol al mişcării de eliberare de sub apartheid.

 

(w460) Nelson Man

A fost eliberat la 11 februarie 1990, atunci când Congresului Naţional African a fost scos din ilegalitate.

Un an mai târziu, Mandela a devenit preşedintele Congresului Naţional African, iar în 1994, Mandela a devenit primul preşedinte democratic ales al Africii de Sud - primul preşedinte de culoare din istoria ţării. A rămas în funcţie până în 1999. Avea, atunci 81 de ani.

În 2004, la 85 de ani, Mandela s-a retras din viaţa publică, dedicând mai mult timp familiei şi prietenilor apropiaţi. A murit, în urma unei infecţii pulmonare prelungită.

Cele 15 „porunci” ale lui Nelson Mandela

1. Curajul nu înseamnă absenţa fricii.

2. Fii cumpătat.

3. Deschide calea pentru ceilalţi.

4. Îndrumă-i stând în spatele lor.

5. Fii prezentabil.

6. Cel mai important este să ai un principiu-restul este doar tactică.

7. Descoperă binele din ceilalţi.

8. Cunoaşte-ţi adversarul.

9. Ţine-ţi rivalii aproape.

10. Trebuie să ştii când să spui „nu".

11. Gândeşte pe termen lung.

12. Dragostea face diferenţa.

13. Renunţarea este o altă metodă de a conduce.

14. Întotdeauna ia în considerare ambele variante.

15. Găseşte-ţi propria grădină.

 

(w460) Nelson Man

Ziua Internațională Nelson Mandela

Fundația Nelson Mandela dedicată ziua din acest an acțiunii împotriva sărăciei, aducând un omagiu devotamentul lui Nelson Mandela în combaterea sărăciei și promovarea justiției sociale.

Să elimini sărăcia nu este un act de caritate, ci un act de dreptate. Ca şi sclavia sau apartheidul, sărăcia nu este o stare naturală. Este provocată de om şi poate fi eradicată de acţiunile oamenilor”.

În decembrie 2015, Adunarea Generală a ONU a hotărât extinderea scopului Zilei Internaționale Nelson Mandela, cu promovarea condițiilor umane de detenție. Se dorește creșterea gradului de conștientizare cu privire la faptul că cei aflați în detenție sunt parte a societății și pentru aprecierea muncii personalului din închisori, un serviciu social de o importanță deosebită.

 

Surse

historia.ro

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN DOCUMENTARE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI