17 martie, Ziua Mondială a Somnului. Dormi liniştit. Trăieşte viaţa

Celebrată în ziua de vineri a celei de-a doua săptămâni întregi a lunii martie, este un eveniment anual organizat din iniţiativa Asociaţiei Mondiale a Medicinii Somnului, din anul 2008. Scopul evenimentului este de a atrage atenţia asupra beneficiilor unui somn sănătos şi prevenirea tulburărilor de somn. Insomniile constituie o epidemie globală care ameninţă sănătatea şi calitatea vieţii a 45 la sută din populaţie.

17 Martie 2017, 16:37 (actualizat 17 Martie 2017, 16:56) | Magda Manea |
Ziua Mondiala a Somnului 1
Ziua Mondiala a Somnului 1
Ziua Mondiala a Somnului 2

 

Tema anului 2017 este ''Dormi liniştit. Trăieşte viaţa''

Ultimele studii în domeniu indică faptul că necesarul de somn este specific fiecărei vârste şi diferă în funcţie de sex.

Potrivit specialiştilor, sunt obligatorii 6-8 ore de somn pe noapte, cel mai indicat în intervalul 22:00 - 02:00.

Profesorii de neurologie au stabilit de câte ore de somn avem nevoie pe parcursul vieţii:

bebeluşi (sub 11 luni): 14-15 ore de somn;

copii (1-2 ani): 12-14 ore de somn;

preşcolari: 11-13 ore de somn;

şcolari: 10-11 ore de somn;

adulţi: 7-8 ore de somn (adolescenţii au nevoie de puţin mai mult)

persoane în vârstă: 7-9 ore de somn.

 

(w500) Ziua Mondi

Şi tot cercetătorii au stabilit că femeile petrec mai multe ore dormind decât bărbaţii şi se trezesc foarte uşor la diferite zgomote. Printre factorii care le pot disturba somnul se numără: stresul, tulburările hormonale, depresia, problemele emoţionale, sindromul picioarelor neliniştite, apneea de somn, atrita, durerile de spate şi fibromialgia.

Efectele şi riscurile pe care le implică lipsa de somn.

1. Iritabilitate: oboseala duce la reacţii exagerate în cazul evenimentelor minore.

2. Dureri de cap: legătura dintre migrene şi lipsa de somn este dovedită de aproape un secol, iar medicii caută în continuare explicaţii şi remedii.

3. Dificultatea de a învăţa: un studiu realizat pe elevi de liceu a demonstrat că, dacă aceştia ar începe cursurile cu jumătate de oră mai târziu, astfel încât să doarmă mai mult, rezultatele la învăţătură ar fi mai bune.

4. Îngrăşarea: persoanele care nu dorm suficient dezvoltă un dezechilibru hormonal care provoacă o creştere a poftei de mâncare, în special pentru alimente foarte bogate în calorii.

5. Oboseala afectează şi vederea. În cazuri extreme de insomnii pot să apară: vedere tulbure, vedere dublă sau chiar halucinaţii.

6. Boli de inimă: lipsa de somn duce le creşterea tensiunii arteriale şi la o concentraţie mai mare de proteina C-reactivă, care provoacă boli cardiace. Problemele apar la persoanele care dorm aproximativ 4 ore pe noapte.

7. Reacţii mai încete: orice decizie devine mai dificilă atunci când nu ne odihnim suficient.

8. Slăbirea sistemului imunitar: o singură noapte nedormită slăbeşte sistemul imunitar, iar organismul va fi mai predispus la orice infecţie, chiar şi la cele minore.

 

Sursa: descopera.ro

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN DOCUMENTARE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 6°C
IASI 9°C 4°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 9°C 4°C
BRASOV 10°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI