17 iunie – O zi dedicată consumului de legume, pauzei de masă și a ștrudelului cu mere

17 iunie 2022, 08:07

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii „Winnie-the-Pooh”: „- What day is it?, asked Pooh. – It’s today, squeaked Piglet. – My favorite day, said Pooh” (” – Ce zi este?, întrebă Pooh. – Este astăzi, guiţă Piglet. – Ziua mea favorită, spuse Pooh”).

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

 

Ziua consumului de legume

Ziua consumului de legume, marcată pe 17 iunie, îşi propune să crească gradul de conştientizare asupra rolului pe care îl joacă nutriţia într-un stil de viaţă sănătos. Legumele au fost mereu o marcă a civilizaţiei noastre şi sunt fără îndoială motivul pentru care oamenii au renunţat la nomadism şi au creat comunităţi stabile. Este cunoscut faptul că acestea reprezintă o sursă de substanţe nutritive dificil sau imposibil de obţinut din sursă animală. Aceşti nutrienţi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă şi la pierderile din masa osoasă, la îmbunătăţirea sănătăţii părului şi a pielii.

(w620) Legume si

Pe 10 iunie 1960, a debutat la televiziune serialul de animaţie ”Popeye, marinarul” promovând consumul de legume cu frunze cum ar fi spanacul. Potrivit unui studiu din 2016 realizat de American Journal of Public Health, consumul crescut de fructe şi legume este esenţial pentru o calitate mai bună a vieţii. Potrivit unei statistici din 2018, 8% din populaţia la nivel global este vegetariană.

 

Ziua şlapilor

Dacă ai obosit să tot porţi pantofi scorţoşi şi doreşti să experimentezi o încălţăminte lejeră, atunci Ziua şlapilor, marcată pe 17 iunie, este prilejul ideal.

 

(w620) Slapi

Oamenii au purtat şlapi de mii de ani, încă de pe vremea egiptenilor antici, în jurul anului 4.000 î.Hr. Şlapii (flip-flops) aşa cum îi ştim astăzi, o sanda cu talpa plată, prevăzută cu barete între primul şi al doilea deget, datează din anii 1960.

Ziua şlapilor a fost creată în 2007 de Tropical Smoothie Cafe, o franciză de restaurante din Statele Unite, cu prilejul celei de-a zecea aniversări. Clienţii care vin în cafenelele grupului încălţaţi cu şlapi în această zi primesc un smoothie din partea casei.

 

Ziua ştrudelului cu mere

Un preparat care datează probabil din vremuri medievale, ştrudelul cu mere are un miez moale din felii de măr, scorţişoară, zahăr şi stafide, învelit în straturi crocante din foitaj. Este un preparat austriac, provenit din Viena. Reţeta originală datează din 1697 şi a fost scrisă de mână într-o carte de bucate vieneză care astăzi se află în biblioteca primăriei din Viena.

(w620) Ștrudel c

Desertul a devenit popular pe întreg teritoriul imperiului austro-ungar în secolul al XVIII-lea, căpătând o însemnătate culturală. Având în vedere straturile extrem de fine ale aluatului, este posibil ca reţeta să fi fost influenţată de preparate din regiuni estice precum Turcia sau, posibil, Grecia (dacă ne gândim la baclava).

Denumirea germană a preparatului – ”apfelstrudel” – înseamnă ”vârtej” sau ”vortex”, o modalitate potrivită de a descrie felul în care straturile de foitaj învelesc umplutura.

 

Ziua pauzei de masă

În cultura muncii din ziua de azi, pauzele pentru masa de prânz sunt din ce în ce mai des trecute cu vederea. Ziua pauzei de masă îşi propune revendicarea acestui moment important, când angajaţii pot mânca şi se pot destinde pentru a-şi îmbunătăţi productivitatea.

Ziua a fost creată în 2018 de Tork, o companie care activează în domeniul produselor de igienă profesională, drept răspuns la tendinţa de declin a pauzelor de prânz oferite angajaţilor într-o cultura care încurajează munca fără pauze.

(w620) Pauza de m

Potrivit unui studiu realizat de Tork, angajaţii care iau pauză pentru masa de prânz obţin rezultate mai bune la o serie de indicatori privind implicarea la locul de muncă, satisfacţia la locul de muncă şi productivitatea. Studiul realizat de Tork a scos totodată la iveală că aproape 90% dintre angajaţi apreciază drept esenţială posibilitatea de a primi o pauză de masă atunci când acceptă o slujbă nouă.

 

Ziua globală a gunoierului

Ziua de 17 iunie este dedicată profesioniştilor din domeniul salubrităţii, care contribuie la menţinerea unei comunităţi curate şi igienice.

Ziua gunoierului a fost iniţiată de John D. Arwood în anul 2011.

Profesioniştii din domeniul salubrităţii sunt vitali pentru o civilizaţie funcţională şi igienică. Însă în ciuda muncii depuse, nu primesc întotdeauna aprecierea pe care o merită.

(w620) Gunoier

Ziua globală a gunoierilor încearcă să corecteze această nedreptate. Munca experţilor în salubritate înseamnă mai mult decât colectarea gunoaielor în pubele. Aceştia prelucrează gunoiul de-a lungul întregului proces de epurare, de la colectare la reciclare şi depozitare. Totodată au un rol important în conservarea şi protejarea mediului. Cu ajutorul lor, comunităţile urbane pot scăpa cu uşurinţă de deşeuri potenţial periculoase şi toxice şi menţine sănătatea publică.

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă