17 decembrie 1989, ziua în care au căzut primii eroi în confruntările cu forțele de represiune

În urmă cu exact 30 de ani, la Timișoara atmosfera era din ce în ce mai tensionată. Oamenii ieșeau în număr mare pe străzi, armata era scoasă din cazărmi, iar un elicopter zbura la joasă altitudine deasupra orașului. Primele ciocniri cu forțele de ordine s-au produs după-amiaza, iar spre seară s-au înregistrat primii morți. Se deschisese focul cu muniție letală la ordinul dictatorului Nicolae Ceausescu.

17 Decembrie 2019, 11:18 (actualizat 17 Decembrie 2019, 21:53) Știrile TVR |
30 de ani de la Revoluție
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Pe 17 decembrie 1989, la Timișoara au ajuns generalii Mihai Chițac, Victor Atanasie Stănculescu și Ștefan Gușe, alături de secretarul Comitetului Central al PCR.

Au fost trimiși pentru a supraveghea represiunea și 11 ofițeri superiori de la Miliție și Armată. Prezența militarilor înarmați pe străzile din centrul orașului i-a incitat și mai tare pe timișoreni, care au continuat să se adune în număr din ce în ce mai mare.

În 17 decembrie, la Timișoara au murit împușcați 59 de oameni, iar sute au fost răniți. Mulțimea a plecat acasă însă abia târziu în noapte, când a început o ploaie torențială.

Și la 30 de ani de la acele episoade sângeroase, mulți timișoreni încă își amintesc perfect acele zile.  În dimineața zilei de 18 decembrie 1989, la ora 3.00, pe străzile Timișoarei nu mai era niciun demonstrant.

Generalii Gușă și Coman, împreună cu secretarul județean PCR Ilie Matei au inspectat zonele centrale.  Pentru aparatul de represiune situația părea să fie sub control. Zilele următoare vor dovedi însă contrariul.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 11°C
IASI 15°C 7°C
CLUJ 11°C 4°C
CONSTANTA 16°C 12°C
CRAIOVA 13°C 10°C
BRASOV 14°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI