17 decembrie 1989, ziua în care au căzut primii eroi în confruntările cu forțele de represiune

17 decembrie 2019, 11:18

Pe 17 decembrie 1989, la Timișoara au ajuns generalii Mihai Chițac, Victor Atanasie Stănculescu și Ștefan Gușe, alături de secretarul Comitetului Central al PCR.

Au fost trimiși pentru a supraveghea represiunea și 11 ofițeri superiori de la Miliție și Armată. Prezența militarilor înarmați pe străzile din centrul orașului i-a incitat și mai tare pe timișoreni, care au continuat să se adune în număr din ce în ce mai mare.

În 17 decembrie, la Timișoara au murit împușcați 59 de oameni, iar sute au fost răniți. Mulțimea a plecat acasă însă abia târziu în noapte, când a început o ploaie torențială.

Și la 30 de ani de la acele episoade sângeroase, mulți timișoreni încă își amintesc perfect acele zile.  În dimineața zilei de 18 decembrie 1989, la ora 3.00, pe străzile Timișoarei nu mai era niciun demonstrant.

Generalii Gușă și Coman, împreună cu secretarul județean PCR Ilie Matei au inspectat zonele centrale.  Pentru aparatul de represiune situația părea să fie sub control. Zilele următoare vor dovedi însă contrariul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Iran: Mii de persoane le aduc un omagiu militarilor ucişi la Damasc