17 țări au primit vaccin AstraZeneca dintr-un lot cu probleme. Austria și Lituania au oprit administrarea dozelor, după apariția unor efecte secundare severe

10 martie 2021, 07:27

O asistență austriacă de 49 de ani a murit din cauza unor probleme de coagulare a sângelui după ce a fost injectată cu serul AstraZeneca. Rezultatele autopsiei sunt așteptate săptămînă viitoare. O altă asistentă, de 35 de ani, care a primit vaccin din același lot, a făcut embolie pulmonară și este în convalescență. Ambele cazuri au avut loc în localitatea Zwettl. Austria a notificat în rețeaua europeană aceaste probleme.

Lotul Astra Zeneca cu indicativul ABV 5300 conține un milion de doze. Acestea au fost distribuite în alte 16 țări europene, a precizat un oficial al Autorității austriece pentru sănătate. Nu s-a precizat despre ce țări este vorba. Reprezentanții AstraZeneca au spus că sprijină ancheta din Austria.

Lituania a anunțat că a identificat 9.600 de doze din lotul indicat, primite în luna februarie. A raportat cel puțin 10 reacții secundare moderate şi a suspendat temporar vaccinarea.

”Sunt măsuri de precauţie. După ce am analizat situaţia, am decis să suspendăm vaccinarea cu acest lot din raţiuni de precauţie şi să aşteptăm evaluarea. Agenţia Europeană pentru Medicamente şi Austria au spus că nu e motiv de panică”, spune ministrul Sănătății din Lituania.

1932 de doze nu au fost folosite. Oficiali din Lituania au declarată că sunt în legătură direcat cu austriecii pentru evaluarea situației și că nu au înregistrat reacții secundare grave după administrarea serului Astra Zeneca din lotul indicat.

Oficiali din Lituania au declarat că sunt în legătură direcat cu austriecii pentru evaluarea situației și că nu au înregistrat reacţii secundare grave după administrarea serului Astra Zeneca din lotul indicat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite