16 state membre UE vor participa la o campanie de testare a produselor alimentare pentru a le depista pe cele cu standard dublu

Coş de cumpărături. Foto: arhivă
Coş de cumpărături. Foto: arhivă
3 februarie 2018, 17:17

Testele vor îngloba compoziţia unui coş comun de produse, care sunt comercializate în majoritatea statelor membre şi vor include testări chimice şi senzoriale.

Obiectivul este ca primele rezultate să fie prezentate până la sfârşitul acestui an, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

La teste vor participa cel puţin 16 state membre ale UE.

‘Continuăm să dezvoltăm planul nostru de acţiune, pentru a pune capăt problemei standardelor duble ale calităţii produselor alimentare. Faptul că 16 state membre participă la teste este un indiciu clar că aceasta nu este o problemă care divide estul de vest şi încercăm împreună să o rezolvăm’, a anunţat Vera Jourova, comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen.

Oficialul a adăugat: ‘De asemenea, reformarea legii consumatorului din UE, pe care o vom prezenta în aprilie, va face mai dificilă şi mai costisitoare informarea greşită a consumatorilor de către companii. Pe primul loc sunt consumatorii, ei trebuie să refuze să cumpere produse pe care le consideră ca având o calitate mai scăzută. De asemenea, mă aştept ca industria să ofere produse de aceeaşi calitate în întreaga UE’.

Recent, Comisia Europeană a publicat setul de orientări referitoare la legislaţia UE în materie de siguranţă alimentară şi de protecţie a consumatorilor care se aplică în cazul produselor cu dublu standard de calitate.

Cu ajutorul acestor orientări, autorităţile naţionale vor putea să stabilească dacă societăţile comerciale încalcă dispoziţiile UE atunci când calitatea produselor pe care le vând diferă în funcţie de ţară. În respectivele orientări sunt enumerate şi explicate cerinţele relevante din legislaţia UE referitoare la siguranţa alimentară şi la protecţia consumatorilor, la care autorităţile trebuie să se raporteze atunci când analizează o posibilă problemă de dublu standard de calitate a produselor alimentare. Există un Regulament privind informarea în legătură cu produsele alimentare, conform căruia consumatorii trebuie să primească informaţii exacte şi suficiente despre un anumit produs alimentar.

De exemplu, pe eticheta unui produs alimentar trebuie să fie menţionate toate ingredientele produsului respectiv.

De asemenea, există o Directivă prin care sunt interzise practicile comerciale neloiale, cum ar fi comercializarea de produse care poartă aceeaşi marcă într-un mod care ar putea induce consumatorii în eroare. În orientări sunt descrise etapele, stabilite pe baza acestei legislaţii, pe care autorităţile naţionale de protecţie a consumatorilor şi de siguranţă alimentară trebuie să le parcurgă pentru a determina dacă producătorii încalcă respectivele dispoziţii.

Dacă încălcarea are dimensiuni transfrontaliere, autorităţile de protecţie a consumatorilor o pot urmări la nivel european, prin intermediul reţelei de cooperare pentru protecţia consumatorilor.

Responsabilitatea de a se asigura că societăţile comerciale respectă legislaţia UE le revine autorităţilor naţionale de protecţie a consumatorilor şi de siguranţă alimentară.

Comisia Europeană s-a angajat totuşi să le ajute pe acestea cu orientările menţionate şi cu diferite direcţii de lucru. Pe lângă orientările menţionate, Comisia lucrează în prezent la elaborarea unei metodologii menite să îmbunătăţească testarea comparativă a produselor alimentare, astfel încât statele membre să poată discuta acest aspect pe o bază ştiinţifică solidă şi comună, aceeaşi pentru toată lumea. Comisia a pus la dispoziţia Centrului Comun de Cercetare (JRC) suma de un milion de euro pentru dezvoltarea acestei metodologii.

CE finanţează şi alte activităţi pentru strângerea probelor şi punerea în aplicare, oferind statelor membre un milion de euro pentru finanţarea de studii sau pentru măsurile de punere în aplicare. Forul comunitar a demarat un dialog cu producătorii şi cu asociaţiile producătorilor de mărci, care s-au angajat să elaboreze pentru aceasta toamnă un cod de conduită.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite