16 noiembrie, Ziua intenațională a toleranței, un îndemn la diversitate culturală și susţinerea drepturilor fundamentale ale omului. #EuSuntAntiRasism, Tu ești?

16 noiembrie 2022, 07:38

Cum folosim social-media ca unealtă împotriva discriminării, rasismului și al intoleranței în general?

#EuSuntAntiRasism, Tu ești? – este noua campanie social-media antirasism, realizată de UNESCO, și care durează din 6 octombrie până pe 28 noiembrie 2022.

Tinerii folosesc canalele din mediul online ca formă de expresie și comunicare, iar campania aceasta este menită să răspândească principiile toleranței și să îndemne publicul la acceptare.

Cum participi?

Spune-ți povestea pe Twitter, Facebook, Instagram și TikTok!

Postează un scurt videoclip de 20 de secunde până la un minut pe contul tău. Arată cum te descurci cu rasismul în situațiile de zi cu zi. Împărtășește-ți sfaturile și inspiră-i pe alții!

Cum să-ți scoți videoclipul în evidență:

1.Înregistrează un videoclip pe smartphone.

2.Folosește hashtag-ul #IamAntiRacist.

3.Etichetați @UNESCO.

4.Postează-l pe feedul tău!

Invită-ți prietenii, colegii de clasă, rudele sau vecinii să participe! Oricine poate deveni campion antirasism!

(w460) Ziua Inter

Cele mai bune 10 videoclipuri vor fi promovate prin intermediul platformelor de socializare UNESCO și vor fi proiectate în cadrul celui de-al doilea Forum global al UNESCO împotriva rasismului și discriminării, în perioada 28-29 noiembrie 2022, în Mexico City, Mexic.

Cum reacționăm împotriva rasismului?

1.Identifică situația în care se manifestă rasismul.

2.Arată compasiune și ajută victima arătându-i că nu este singură.

3.Încearcă să închei agresiunea rasistă.

4.Raportează autorităților ce s-a întâmplat.

5.Ajută la mișcarea antirasistă zilnic.

(w460) Ziua Inter

De ce e toleranța importantă?

Toleranța salvează vieți și ne aduce aminte că suntem diverși, dar trăim în comuniune. Ea permite accesul la informație, educație, justiție și în comunitate a tuturor indivizilor, în mod egal.

Ce cauzează lipsa toleranței?

O rată crescută a crimelor pe criteriu de discriminare și ură, hărțuire și agresiune. Acestea se întâmplă peste tot în lume, iar în vizor se află persoanele de altă orientare sexuală, religie și nație, femeile, persoanele cu dizabilități, etc.

Cum se poate opri intoleranța?

Lipsa toleranței provine din lipsa de informare și expunere la diversitate. UNESCO are în derulare mai multe fundații și proiecte care luptă împotriva discriminării și pentru protejarea libertății. Toleranța poate fi deprinsă prin separarea opiniilor de adevăr, prin conștiința de sine și prin informarea continuă a consecințelor lipsei acesteia, prin neparticiparea la propaganda de ură.

Cum se recompensează actele deosebite de toleranță?

Premiul UNESCO-Madanjeet Singh recompensează activităţi semnificative în domeniile ştiinţific, artistic, cultural sau de comunicare care promovează un spirit de toleranţă şi non-violenţă. Se acordă o dată la doi ani, cu ocazia Zilei internaţionale a toleranţei. Acesta poate fi acordat instituţiilor, organizaţiilor sau persoanelor care au contribuit într-un mod deosebit de eficient la toleranţă şi non-violenţă.

Premiul a fost înființat la aniversarea de 125 de ani de la nașterea lui Mahatma Gandhi.

Câştigătorul premiului, în 2020, este Centrul pentru Soluţionarea Conflictelor din Republica Democrată Congo.

(w460) Ziua Inter

Madanjeet Singh este un autor cunoscut la nivel internațional al mai multor cărți strâns legate de programele, principiile și idealurile UNESCO, fost ambasador al Indiei în Asia, America de Sud, Africa și Europa.

În 1995, ca recunoaștere a devotamentului său de-a lungul vieții, Consiliul Executiv al UNESCO a creat în unanimitate „Premiul UNESCO-Madanjeet Singh pentru promovarea toleranței și a non-violenței”. Decizia a fost adoptată la întâlnirile de la Paris și Fez, din 16 mai – 4 iunie.

În anul 2000, Madanjeet Singh a creat Fundația South Asia (SAF) pentru a promova dezvoltarea culturală, educațională și economică durabilă în întreaga regiune.

Madanjeet Singh a murit pe 6 ianuarie 2013. UNESCO și ambasadorii săi onorifici și de bunăvoință se angajează să continue urmărirea cauzelor nobile pe care Madanjeet Singh le-a apărat în timpul vieții sale.

Deși oamenii sunt din ce în ce mai apropiați și conectați continuu unii cu alții, suntem, de asemenea, mult mai puțin înțelegători. Toleranța înseamnă mai mult decât acceptarea pasivă a diversității. Aceasta înseamnă participarea activă la combaterea marginalizării, la procese de implementare a principiilor non-violență și asumarea obligației de a acționa în concordanță cu respectarea libertății tuturor.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite