16 decembrie 1989, ziua în care s-a declanșat Revoluția

16 decembrie 2022, 12:25

Totul a început cu decizia de evacuare a pastorului reformat Laszlo Tokes din locuința sa din Piața Maria. Într-un efort comun de a împiedica punerea în aplicare a acestei acțiuni, în fața casei lui au început să se adune oameni din toate părțile orașului. În doar câteva ore, erau sute de persoane. Atunci s-a auzit pentru prima oară strigandu-se din mulțime „libertate”.

Astăzi, după 33 de ani, la Timișoara începe șirul de evenimente pentru comemorarea eroilor din 1989. La ora 11.00, a avut loc ședința festivă a Consiliului Local Timișoara, iar la ora 14.00 va fi un vernisaj de expoziție de artă plastică al unor elevi timișoreni.

Diseară, La ora 17.00, în centrul orașului va fi un concert de muzică folk („Folk Pentru Revoluție ” ) iar la ora 18.00, suporterii Poli Timișoara vor reconstrui traseul parcurs de tineri în urmă cu exact 33 de ani.

Mâine, 17 decembrie, este zi de doliu național, iar evenimentele dedicate Revoluției vor începe dimineață , la Catedrala Mitropolitană, cu o slujbă de pomenire a martirilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite