16 ani de la tragedia din 11 septembrie. Minut de reculegere la Casa Albă, comemorări la locurile atentatelor

11 septembrie 2017, 11:48

Comemorările din acest an au avut loc în timp ce SUA se confruntă cu distrugeri porvocate de uragane puternice.

Înconjuraţi de colaboratori, preşedintele Donald Trump şi soţia sa, Melania, s-au recules în grădina Casei Albe la ora locală 8.46, când primul avion de linie deturnat de teroriștii Al Qaida a lovit unul dintre cele două turnuri World Trade Center.

La Ground Zero, au venit supravieţuitori, rude, salvatori, oameni care au vrut să aducă un omagiu victimelor. Numele celor morţi au fost citite într-o linişte apăsătoare.

O ceremonie specială a avut loc şi la Pentagon, unde a fost arborat un steag uriaş al SUA şi au fost citite numele victimelor.

Un alt moment de reculegere a avut loc în Shanksville, Pennsylvania, unde al patrulea avion, plin cu pasageri s-a prăbuşit pe un câmp.

Tragedia de acum 16 ani  a dus la o schimbare radicală a strategiei antiterorism la nivelul SUA și al întregii lumi.

11.09.2001, 0 zi obișnuită transformată în coșmar

New York, ora locală 08:46. Un avion de linie lovește turnul de nord al World Trade Center. Lumea este buimacită și crede că este vorba despre un accident. Poliția, pompierii, civili se mobilizează spre Manhattan.

Ora 09:03. Al doilea avion lovește turnul sudic. Din acest moment devine limpede că este un atac bine pus la punct. Două minute mai târziu, președintele Bush, care vizită o școala din Sarasota, sudul Statelor Unite este informat. Se declanșează iadul și în redacțiile de știri. Toate televiziunile, inclusiv TVR, transmit atentatul în direct.

Washington, ora locală 09:37. Al treilea avion lovește clădirea Pentagonului. Panica pune stăpânire pe America și pe întreaga lume.

New York, ora 09:59 – turnul sudic de la World Trade Center se prăbușește. 11 minute mai târziu, în Shanksville, Pennsylvania, al patrulea avion, plin cu pasageri, se prăbușește pe un câmp.

New York, ora 10:28, al doilea turn se prăbușește.

Atentatele de la 11 septembrie au fost revendicate de rețeaua teroristă Al Qaeda, sub îndrumarea liderului Osama bin Laden. Atacurile de la 11 septembrie au declanșat și războiul contra terorismului. Abia după 10 ani, pe 2 mai 2011, Bin Laden a fost lichidat la Abottabad, în Pakistan de un comando american, iar trupul i-a fost aruncat în mare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite