159 de ani de la Unirea Principatelor, celebrată la Iași, București și Focșani

Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită azi în oraşele simbol ale acestui eveniment istoric. La Iaşi au venit aproximativ 300 de basarabeni pentru a participa la festivități. În Bucureşti ceremoniile au avut loc la Patriarhie, locul în care a fost ales Alexandru Ioan Cuza domn al Țării Românești. Iar la Focșani au fost parade militare şi spectacole artistice. Politicienii au fost şi ei prezenţi şi nu au ratat momentul să transmită mesaje cu tâlc.

24 Ianuarie 2018, 19:38 (actualizat 24 Ianuarie 2018, 21:31) Știrile TVR |
Unirea mică, în orașele simbol
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

România a sărbătorit 159 de ani de la Unirea Principatelor Române. La Iaşi, piața unde se află şi statuia lui Alexandru Ioan Cuza a fost aproape neîncăpătoare pentru oamenii prinşi în horă. Lor li s-a alăturat şi Familia Regală. Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu au conferit capitalei Moldovei titlul de "oraş regal". Însă cu excepţia liderului PNL Ludovic Orban şi a altor câţiva liberali, înalţii demnitari au ocolit ceremoniile militare, religioase şi concertele folclorice din Iaşi.

300 de basarabeni au venit și ei la Iaşi şi au adus cu ei un tricolor de peste 100 de metri lungime. Astfel au fost marcaţi şi cei 10 ani de la infrăţirea oraşelor Iaşi şi Chișînău.

Nu au lipsit însă nici nemulţumirile. Ieşenii şi-au început ziua cu un protest prin care au cerut realizarea autostrăzii Iași - Tg. Mureş.

Bucureştiul a marcat Unirea Mică la Palatul Patriarhiei, locul în care Adunarea Electivă îl alegea pe Alexandru Ioan Cuza Domn și al Țării Românești. Preşedintele Klaus Iohannis, premierul interimar Mihai Fifor şi Patriarhul Daniel au depus coroane de flori la statuia celui care a înfăptuit Unirea. Şeful statului a participat şi la slujba de "Te Deum" de la Patriarhie, dar şi la o sesiune de convorbiri ştiinţifice organizate în parteneriat cu Academia Română.

Președintele Klaus Iohannis: "Atât în 1859, cât și în 1918, hotărâtoare a fost conștiința unității naționale, împletită cu acțiunea vizionară a elitelor. Când prevalează ambițiile personale ale diferiților lideri sau grupuri, în detrimentul interesului național atunci țara stagnează sau face pași înapoi".

Patriarhul Daniel: "Unirea Principatelor Române a fost unirea de bază pentru organizarea statului român modern, precum și o temelie solidă, pentru Marea Unire din 1918".

Zi de sărbătoare şi la Focşani, oraşul străbătut de graniţa dintre cele două principate. Au fost organizate o paradă militară, spectacole artistice, iar la final soldaţii s-au retras cu torţe. Mai mulţi social-democraţi, dar şi reprezentanţi ai corpului diplomatic au fost prezenţi la eveniment. Iar preşedintele Consiliului Judeţean a făcut apel la toţi reprezentanţii României, să elaboreze o strategie de ţară.

Mii de români au participat la evenimentele dedicate Unirii Principatelor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 33°C 35°C
CLUJ 33°C 33°C
CONSTANTA 26°C 28°C
CRAIOVA 33°C 33°C
BRASOV 30°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI