15 state din Uniunea Europeană sunt afectate de scandalul ouălor contaminate cu fipronil

Comisia Europeană a anunțat că, până acum, sunt afectate 15 state din Uniune, alături de Elveția și Hong Kong. O reuniune de urgență pe această temă va avea loc la Bruxelles luna viitoare.

11 August 2017, 17:37 (actualizat 11 August 2017, 17:47) |

Descoperite la un control de rutină în Olanda, ouăle contaminate cu fipronil au ajuns în mai toate colțurile Uniunii Europene. Oficialii Comisiei Europene au rezentat astăzi o situație actualizata a tarilor afectate.

Daniel Rosario, purtătorul de cuvânt al  Comisiei Europene: "Ţări în care fermele au fost închise pentru  că foloseau produse cu Fipronil  sunt Belgia, Olanda, Germania şi Franţa.  Ţările unde au ajuns produse contaminate  din statele menţionate mai sus sunt Suedia, Franţa,  Marea Britanie, Austria, Irlanda, Italia, Luxemburg,  Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Danemarca."

La acestea se mai adaugă Elveția și Hong Kong, țări care au raportat la rândul lor prezența ouălor contaminate.

Oficialii de la Bruxelles au convocat o reuniune ministerială pentru data de 26 septembrie.

Mina Andreeva, purtător de cuvânt al  Comisiei Europene: "Scopul nostru este să tragem învăţămintele  relevante şi să discutăm moduri  prin care  să îmbunătăţim eficienţa sistemului UE în ce  priveşte siguranţa alimentară şi frauda în domeniu."

În Olanda și Belgia au fost demarate anchete penale. Peste 100 de ferme de pui au fost închise și două persoane au fost arestate. Fipronil, substanța descoperită în ouă, este un insecticid moderat toxic, și interzis la animale și păsări destinate consumului. Toate statele europene fac verificări stricte și trebuie să raporteze imediat orice caz descoperit. Și nu doar ouăle sunt analizate, ci și produsele derivate, printre care pastele, maioneza și dulciurile.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 10°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 8°C 7°C
CONSTANTA 11°C 7°C
CRAIOVA 18°C 11°C
BRASOV 8°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI