15 noiembrie, ziua pe care brașovenii nu o pot uita. Au trecut 30 de ani de la cea mai mare revoltă anticomunistă din România

15 noiembrie 2017, 21:54

15 noiembrie 1987. O zi de duminică în care muncitorii de la Întreprinderea Autocamioane Brașov au fost chemați la serviciu și apoi la vot. Îndurau de mult timp foamea, frigul și întunericul din case. Primiseră fluturașii de salarii, aveau lefurile tăiate. Fără explicații.

Pentru cei care au organizat al doilea protest politic de masă din istoria comunistă a României, Televiziunea Română a difuzat documentarul „Doi ani prea devreme”. A fost realizat de Liviu Tofan, cel care în urmă cu 30 de ani prezenta, ca jurnalist, revolta șubelor din orașul de sub Tampa, la Radio Europa Liberă.

10.000 de oameni au ajuns la sediul partidului județean. Au dat foc clădirii, după ce au aruncat pe ferestre tablourile lui Ceaușescu, steagurile roșii, secera și ciocanul. Și din cantină au aruncat roți de cașcaval, portocale și alimente care nu se mai găseau în magazine. Pentru că presa din Occident a vorbit despre revoltă, au fost judecați, condamnați și deportați doar 61 de protestatari.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite