15 noiembrie, Ziua Mondială pentru Comemorarea Victimelor Accidentelor în Trafic. Un film emoționant realizat de OMS

Numărul persoanelor care și-au pierdut viața pe drumurile din UE în 2019 este mai mic decât cel din anii precedenți. Se estimează că 22 800 de persoane au murit într-un accident rutier anul trecut, cu aproximativ 7 000 de decese mai puțin decât în 2010, adică o scădere de 23 %. În comparație cu 2018, numărul a scăzut cu 2 %. Cu o medie de 51 de decese cauzate de accidente rutiere la 1 milion de locuitori, Europa rămâne, de departe, cea mai sigură regiune din lume în materie de siguranță rutieră.

15 Noiembrie 2020, 10:46 | Magda Manea |
Victimele accidentelor rutiere / FOTO: un.org

În 2019, cele mai sigure drumuri au fost cele din Suedia (22 de decese / milion de locuitori) și din Irlanda (29/milion), în timp ce România (96/milion), Bulgaria (89/milion) și Polonia (77/milion) au raportat cele mai ridicate rate ale mortalității. Media UE a fost de 51 de decese la un milion de locuitori, potrivit cifrelor preliminare publicate de Comisia Europeană.

Unele țări au realizat progrese enorme: Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda, cele trei țări baltice (Letonia, Lituania, Estonia) și Croația au înregistrat reduceri peste medie (între 30 % și 40 %) ale numărului de accidente rutiere mortale.

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: ”Nici decese, nici vătămări grave pe drumurile europene până în 2050. Acesta este obiectivul nostru. Ne-am propus să reducem cu 50 % numărul de decese și cu 50 % numărul de vătămări grave până în 2030 și știm că obiectivul nostru poate fi atins. UE a înregistrat în trecut o scădere substanțială a accidentelor rutiere mortale, însă cifrele au stagnat în ultimul timp. În plus, disparitățile dintre țări rămân enorme. Numai printr-o combinație de măsuri legislative, finanțare adecvată, standarde pentru vehicule și infrastructură, digitalizare și schimb de bune practici ne vom putea atinge obiectivul.”

Originile și semnificația Zilei

De la adoptarea Zilei Mondiale a Comemorării Victimelor Traficului Rutier, în conformitate cu rezoluția Adunării Generale 60/5, evenimentul s-a răspândit într-un număr tot mai mare de țări de pe fiecare continent.

Ziua Mondială pentru Comemorarea Victimelor Accidentelor în Trafic are loc în fiecare an în a treia duminică din noiembrie și este un instrument important în eforturile globale de reducere a accidentelor rutiere. Oferă ocazia de a atrage atenția asupra amplorii efectelor emoționale și economice cauzate de accidentele rutiere și de a recunoaște suferința victimelor accidentelor rutiere și munca serviciilor de sprijin și salvare.

Deceniul de acțiune pentru siguranța rutieră 2011–2020, proclamat oficial de Adunarea Generală a ONU în martie 2010, urmărește salvarea a milioane de vieți prin consolidarea capacității de gestionare a siguranței rutiere; îmbunătățirea siguranței infrastructurii rutiere; dezvoltarea în continuare a siguranței vehiculelor; îmbunătățirea comportamentului utilizatorilor drumurilor; și îmbunătățirea răspunsului post-crash.

De asemenea, pentru a evidenția situația copiilor de pe drumurile lumii și a genera acțiuni pentru a le asigura mai bine siguranța, ONU organizează Săptămâna Globală a Siguranței Rutiere.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI